Ökad omställningskraft i Östra Mellansverige

Mål

Vi ska bidra till ökad motståndskraft bland små och medelstora företag inom svensk industri, och vid projektavslut ska företagen ha stärkt sin förmåga att målmedvetet arbeta för en grön omställning och effektiv energi- och resursanvändning.

Genomförande

Projektet är uppdelat i fyra arbetspaket.

Arbetspaket 1: Behovsanalys

Vi börjar med att hitta och kontakta små och medelstora företag som kan delta i projektet. Sedan genomför vi platsbesök med intervjuer och analyserar vilket typ av stöd respektive företag behöver.

Arbetspaket 2: Kunskapshöjande insatser

Vi arrangerar seminarier och webbinarier, bland annat om hur olika lagkrav påverkar omställningsarbetet i företag. Dessutom ska så kallade matchningsevent agera som en plattform för företag som vill dela kunskap och inspiration, men också insatsvaror och restprodukter.

Arbetspaket 3: Företagsrådgivning

Företagen får åtgärdsrekommendationer baserade på resultaten av behovsanalyserna. Vissa företag får även fördjupad rådgivning i form av energi- och resursanalyser. Medverkande företag kommer också kunna ta del av coachning för att efterleva EU:s nya hållbarhetslagstiftning, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Arbetspaket 4: Samverkan

Vi utvecklar samarbetsformer mellan regionala energikontor, IUC-företag och andra företagsfrämjande aktörer som lever vidare även efter projektets avslut.

Bakgrund

Svensk industri står inför en föränderlig och svårförutsägbar omvärld. Elektrifieringen av samhället, trängsel i elnäten samt volatila energipriser och leveranskedjor ställer krav på stärkt beredskap och ökad självförsörjandegrad. Därför är en mer effektiv energi- och resurshantering lika med starkare konkurrens- och motståndskraft.

Realisering av färdplaner i Östra Mellansverige (REAL ÖMS)

De fyra gemensamma utmaningsområdena i Östra Mellansverige är:

  • Smart industri
  • Morgondagens energilösningar
  • Hållbar livsmedelsförsörjning
  • Life Science, välfärdsteknik och e-hälsa

 
De fyra färdplanerna ska främja smart och hållbar innovation och tillväxt inom respektive utmaningsområde, och de är kopplade till EU:s regionalfondsprogram och politiska mål. Färdplanerna beskriver nuläge, drivkrafter för innovation och prioriterade inriktningar, regionens framtid och företags konkurrenskraft.

Fastighetsnätverk Sörmland

Fastighetsnätverk Västmanland koordineras av Energikontoret i Mälardalen inom ramen för projektet Byggnadslyftet i Östra Mellansverige. Nätverket är en plattform för dialog med syfte att öka takten i utvecklingen mot hållbar förvaltning av bostäder och lokaler – och minska branschens miljöpåverkan.

Vi är inte konkurrenter. Vi har gått med i Fastighetsnätverk Södermanland för att vidga vyerna och ta del av lärdomar från andra. Daniel Ceder, energi- och miljöansvarig på Strängnäs Bostads AB och medlem i Fastighetsnätverk Sörmland

Fastighetsnätverk Västmanland

Fastighetsnätverk Västmanland koordineras av Energikontoret i Mälardalen inom ramen för projektet Byggnadslyftet i Östra Mellansverige. Nätverket är en plattform för dialog med syfte att öka takten i utvecklingen mot hållbar förvaltning av bostäder och lokaler – och minska branschens miljöpåverkan.

Vi vill diskutera hur fastigheter bäst kan fungera i det framtida energisystemet. Lisa Hjelm, enhetschef Fastighetsägarna MittNord och medlem i Fastighetsnätverk Västmanland

Byggnadslyftet i Östra Mellansverige

Projektet vänder sig i första hand till små- och medelstora fastighetsägare inom offentlig och privat sektor, i Östra Mellansverige. Övriga målgrupper är kommuner, myndigheter, akademi, leverantörer, konsulter samt brukare, hyresgäster och branschorganisationer.

Nätverk för erfarenhetsutbyte

Energikontoret i Mälardalen koordinerar två nätverk med syfte att hjälpa branschrepresentanter samverka och inspirera varandra inom hållbarhet. Projektarbetet sker genom kunskapshöjande aktiviteter, expertstöd och spridning av goda exempel. I fokus för medlemmarnas erfarenhetsutbyten ligger digitalisering och energigemenskap, det vill säga möjligheten att dela energi mellan byggnader.

Läs mer om fastighetsnätverken här:

Fastighetsnätverk Södermanland
Fastighetsnätverk Västmanland

Elsmarta Östra Mellansverige

Inom ramen för projektet Elsmarta östra Mellansverige (ÖMS) samarbetar flera aktörer. Tillsammans ska vi bidra till ökad samordning, kunskap och mer effektiv energisystemsplanering i fem regioner.

Dokument

Inom ramen för projektet har vi tagit fram rapporter, lathundar och informationsbroschyrer. De vänder sig till dig inom en kommun som vill göra mer för att hantera den pågående klimatkrisen.

Tre huvudmål

Energikontoret i Mälardalen ska bidra till tre huvudmål. De är samordnad och effektiv planering för utbyggnad av elnätsinfrastruktur. Utvecklad planering för ökad produktion av fossilfri energi. Och ökad kunskap om åtgärder som bidrar till ökad användarflexibilitet. För att uppnå målen har projektparterna delat upp arbetet i tre arbetspaket:

Paket 1: strategisk elnätsutveckling

Det första paketet handlar om samverkan och stöd för en strategisk elnätsutveckling. Kort handlar det om att etablera och utveckla nya och befintliga regionala, (och vid behov även lokala) samverkansarenor. Där kan aktörer som regioner, kommuner, myndigheter och elnätsbolag mötas för att gemensamt arbeta för en strategisk elnätsutveckling. Att samverka, helt enkelt.

Paket 2: lokal och hållbara energiförsörjning

För att kunna möta det framtida elbehovet behöver  vi skapa ny elproduktion i hela landet. Vi kommer att stötta kommuner i deras arbete med att öka lokal produktion av fossilfri el. Det kan till exempel handla om en övergripande strategisk energiplanering men också utveckling av specifika planer som sol- och vindbruksplaner. Vi kommer också beröra frågor kopplade till elproduktion i kraftvärme.

Paket 3: effektivare energianvändning

Det tredje och sista arbetspaketet handlar om att ha en effektivare och mer flexibel energianvändning. I ett smart energisystem används inte mer energi än nödvändigt och effektuttaget hålls lågt. Detta åstadkoms genom att minska energianvändningen med energieffektivisering och genom att arbeta med effektoptimering och smart styrning för att hålla effektuttaget lågt då elnätet är som mest belastat, exempelvis under kalla vinterdagar. Ett exempel på vad ett smartare elsystem kan göra är energidelning mellan fastigheter och byggnader.

Bakgrund

Elsmarta Östra Mellansverige bygger på lärdomar från projektet Elkapacitet och effektanvändande i Östra Mellansverige (2022–2023).

Grönt och energieffektivt näringsliv i Östra Mellansverige

Ska minska utsläpp med tio procent

Energikontoret i Mälardalen ska hjälpa sammanlagt 90 företag i Södermanlands, Västmanlands och Uppsala län minska sin energianvändning, och växthusgasutsläpp, med i genomsnitt tio procent. Det övergripande projektmålet är att hjälpa sammanlagt 150 företag.

Så här hjälper vi dig

Energikontoret i Mälardalens rådgivare genomför platsbesök och delar tips på lönsamma åtgärder. Beroende på vad som passar din verksamhet bäst kan de:

  • Genomföra en individuell energianalys
  • Hjälpa till med energiberäkningar
  • Starta verksamhetens hållbarhetsarbete
  • Agera bollplank för energifrågor
  • Identifiera eventuella finansieringsstöd
Bakgrund

Världens och Sveriges utsläpp ökar, när de borde minska. Det ligger till grund för projektet Grönt och effektivt näringsliv i Östra Mellansverige, som är ett samarbete mellan energikontoren i tre regioner och Almi. Geniöms bygger på lärdomar från projektet Hållbar omställning i Östra Mellansverige, som genomfördes 2021–2023.

Viable Cities

En kompetensresurs inom energi- och klimatfrågor

Till Enköpings, Eskilstuna och Uppsala kommuns transformation och omställningsarbete inom ramen för Klimatneutrala städer 2030 bidrar Energikontoret i Mälardalen som expertorgan och kompetensresurs. Det rör frågor som bland andra klimatkontrakt och strategier samt handlingsplaner med åtgärder för minskade klimatutsläpp, med fokus på energieffektivisering, energianvändning och förnybar energi.