EU-finansierad

2023-01-24

Så bygger Kfast 86 nya hem – helt i trä

Nyhet

Robert Brånn, bygg- och fastighetsutvecklingschef på Kfast, delar med sig av lärdomar från byggprojektet Skogstorp som ska stå inflyttningsklart hösten 2023.

Det finns stor potential att minska bygg- och fastighetssektorns klimatpåverkan. Därför koordinerar Energikontoret i Mälardalen två nätverk för fastighetsägare som vill dela kunskaper och framgångsknep. Den 27 januari går nästa nätverksträff av stapeln – och då berättar Kfast om ett mer hållbart byggprojekt som ska stå inflyttningsklart hösten 2023: ”Det är verkligen framtidens boende”, säger bolagets bygg- och fastighetsutvecklingschef, Robert Brånn.

I Skogstorp i Eskilstuna uppförs just nu 86 nya hem fördelade på tre hus. Flera satsningar ska bidra till minskad klimatpåverkan, både nu, när hemmen byggs och senare, under den framtida driften. Förutom att husen utrustas med solceller, bergvärme och batterilagring uppförs de med både stommar och fasader helt i trä.

– Genom att bygga i trä i stället för cement kan man minska byggprocessens klimatpåverkan med ungefär hälften, och dessutom binder trähus koldioxid, säger Robert Brånn, som den 27 januari kommer dela med sig av lärdomar från projektet som ska stå färdigt till hösten.

Kunskapsutbyte i fokus

Robert Brånn är en av tre gästföreläsare på Energikontoret i Mälardalens digitala nätverksträff för fastighetsägare. På agendan står även talare från Castellum och Tekniska verken. De kommer bland annat prata om effektstrategier och samverkan mellan energibolag och fastighetsägare.

Nätverksträffen är öppen för alla fastighetsägare i Sörmland och Västmanland som är intresserade av att minska sin energianvändning, och det är kostnadsfritt att delta. Johanna Fredén, projektledare på Energikontoret i Mälardalen