EU-finansierad

2024-04-17

Här får handelsgården energirådgivning – gratis hjälp för små och medelstora företag

Nyhet

År 1719 byggdes två av Hellmanska gårdens tre fastigheter, senare bland de första i Nyköping att få elektricitet. Idag rymmer lokalerna butiker, bageri, kafé och hyreslägenheter för privatpersoner.

Många företag kan minska sin energianvändning med små medel, men vet inte om det. Därför gör det oberoende och icke-vinstdrivande bolaget Energikontoret i Mälardalen kostnadsfria platsbesök. ”Har du inte energieffektiviserat kommer de garanterat hjälpa dig hitta enkla åtgärder som kan spara mycket pengar”, säger Johan Ekberg, ägare till Hellmanska gården i centrala Nyköping.

Det är en energiresa som börjar redan 1719. Då byggdes två av Hellmanska gårdens tre fastigheter, senare bland de första i Nyköping att få elektricitet. Idag rymmer lokalerna butiker, bageri, kafé – och hyreslägenheter för privatpersoner.

En stor fördel med hjälp utifrån har varit möjligheten att få ett helhetsgrepp om energifrågan. Johan Ekberg, ägare till Hellmanska gården i Nyköping

Rapport med förslag på åtgärder

Innan han kom i kontakt med Energikontoret i Mälardalen hade Johan Ekberg framför allt genomfört nödvändiga insatser för att modernisera byggnadernas elsystem. Nu ligger fokus på nästa steg: att sänka energianvändningen, minska kostnader och producera egen el.

– Vi fick en jättebra rapport med förslag på energieffektiviseringsåtgärder, säger han.

Ett förslag var att byta till LED-belysning. Det minskade energianvändningen med nära 10 procent.

– Vi hade gammal halogenbelysning i kök, personalutrymmen och butiker. Där står lamporna på i upp till femton timmar om dagen, alla dagar i veckan, säger Johan Ekberg.

”Det gör större skillnad än man tror”

Näst på tur står ventilationen, och de har nyligen installerat solceller. All solel används till handelsgården, och tanken är att solcellerna ska täcka upp till 40 procent av bageriverksamhetens elbehov.

Energikontoret i Mälardalen hade flera bra tips för just bageri- och kaféverksamheten, till exempel att vi sparar en hel del på att starta energislukande maskiner allteftersom, när de behövs, i stället för att de ska vara i gång hela dagen. Det gör större skillnad än man tror. Johan Ekberg, ägare till Hellmanska gården i Nyköping

Kostnadsfri energirådgivning

Energikontoret i Mälardalen genomför platsbesök inom ramen för projekt som finansieras av bland andra europeiska fonder, Energimyndigheten och bolagets ägarkommuner. Det betyder att vi kan hjälpa små och medelstora företag utan kostnad och helt och hållet anpassa våra rekommendationer efter vad som passar just din verksamhet bäst.

Platsbesöket på Hellmanska gården genomfördes inom ramen för projektet Elkapacitet och effektanvändande i Östra Mellansverige.