EU-finansierad

2024-10-01

Branschexperter berättar: Så ställer vi om till det fossilfria energisystemet

Pressmeddelande

På konferensen Energitinget kommer projektledare Isabella Agerhäll dela goda exempel från Heby kommun.

Resan mot ett förnybart, flexibelt och robust energisystem är en stor utmaning för de flesta kommuner. Men vägen dit är också kantad av möjligheter – i form av beprövade lösningar och ny energiteknik i snabb utveckling. På konferensen Energitinget, som direktsänds från Eskilstuna onsdag 9 oktober, diskuterar branschexperter hur den offentliga sektorn kan öka takten i omställningen genom flexibilitet, energieffektivisering och energilagring.

I energieffektivisering finns enorm outnyttjad potential. Det säger Lotta Bångens, vd på intresseorganisationen Eneff och talare på Energitinget.

– Vi kan inte säkra ett pålitligt och hållbart energisystem utan att också kraftigt effektivisera vår energianvändning, men det pågår mer diskussioner om hur vi kan öka elproduktionen än om hur vi kan använda elen vi redan har på ett mer effektivt sätt, säger hon.

Heby kommun som gott exempel

En annan konferenstalare är Isabella Agerhäll, projektledare på Energikontoret i Mälardalen, som kommer dela goda exempel från bolagets samarbete med Heby kommun.

Sedan det kraftigt ansträngda energiläget vintern 2021–2022 har vi gjort flera besök till Heby för att utvärdera hur kommunverksamheterna kan spara el. Och nu har de genomfört åtgärder som minskar energianvändningen från ventilation, belysning, vattenproduktion, avloppsrening och måltidsverksamheten. Isabella Agerhäll, projektledare på Energikontoret i Mälardalen

Direktsänds från Eskilstuna folkhögskola i Munktellstaden

I diskussionen på konferensen deltar bland andra strateg Marianne Lind och projektledare Milian Nelzén från Region Östergötland. De kommer berätta hur restvärmekartläggning kan hjälpa kommuner till nyetableringar. Linda Werther, avdelningschef på Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö, deltar i panelsamtal om kommunens roll i att möjliggöra lokal flexibilitet och energilagring. Och Anders Levay, projektledare på Eskilstuna kommun, delar lärdomar från sina erfarenheter av fastighetsupprustning med energieffektivisering i fokus.

Länk: Program och kostnadsfri anmälan till Energitinget 2024

Kostnadsfritt att delta

Konferensen arrangeras inom ramen för projektet Elsmarta Östra Mellansverige (2023–2026). Bakom evenemanget står Energikontoret i Mälardalen, Eskilstuna kommun, länsstyrelsen Östergötland och regionerna Sörmland, Örebro län och Östergötland. Energitinget medfinansieras av Europeiska unionen.

– Energitinget vänder sig framför allt till kommunstrateger, tjänstepersoner i den offentliga sektorn och fastighetsägare, men konferensen är öppen för alla som är intresserade av energiomställning, säger Helena Ek, evenemangsansvarig på Energikontoret i Mälardalen.