EU-finansierat stöd

Elsmarta Östra Mellansverige

En kraftledning mot rosa himmel.

Verksamhetsområde: Samhälle, statistik och analys

För att hantera den pågående klimatkrisen krävs det att vi ställer om stora delar av samhället och industrin. Vi måste på kort tid gå från ett tungt fossilberoende till ett fossilfritt samhälle. För att klara det krävs det att vi elektrifierar stora delar av samhället. Vi står alltså inför en strukturell samhällsomställning som ställer nya krav på hur vi producerar, distribuerar och använder el.

Projektdata

Projektperiod

Oktober 2023–november 2026

Projektpartners

Energikontor Region Örebro län, Energikontoret Östergötland, Region Sörmland och Länsstyrelsen Östergötland.

Projektledare

Ivan Barck

Finansiärer

Energikontoret i Mälardalen

Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF)

Länsstyrelsen Östergötland

Region Sörmland

Region Uppsala

Region Västmanland

Region Örebro län

Region Östergötland

Inom ramen för projektet Elsmarta östra Mellansverige (ÖMS) samarbetar flera aktörer. Tillsammans ska vi bidra till ökad samordning, kunskap och mer effektiv energisystemsplanering i fem regioner.

Analysverktyg: Effektsimulering Arboga

Inom ramen för projektet har Energikontoret i Mälardalen utvecklat ett unikt verktyg som ger en överblick över hur den lokala effektanvändningen i Arboga förändras, i takt med att kommunen växer.

Dokument

Inom ramen för projektet har vi tagit fram rapporter, lathundar och informationsbroschyrer. De vänder sig till dig inom en kommun som vill göra mer för att hantera den pågående klimatkrisen.

Tre huvudmål

Energikontoret i Mälardalen ska bidra till tre huvudmål. De är samordnad och effektiv planering för utbyggnad av elnätsinfrastruktur. Utvecklad planering för ökad produktion av fossilfri energi. Och ökad kunskap om åtgärder som bidrar till ökad användarflexibilitet. För att uppnå målen har projektparterna delat upp arbetet i tre arbetspaket:

Paket 1: strategisk elnätsutveckling

Det första paketet handlar om samverkan och stöd för en strategisk elnätsutveckling. Kort handlar det om att etablera och utveckla nya och befintliga regionala, (och vid behov även lokala) samverkansarenor. Där kan aktörer som regioner, kommuner, myndigheter och elnätsbolag mötas för att gemensamt arbeta för en strategisk elnätsutveckling. Att samverka, helt enkelt.

Paket 2: lokal och hållbara energiförsörjning

För att kunna möta det framtida elbehovet behöver  vi skapa ny elproduktion i hela landet. Vi kommer att stötta kommuner i deras arbete med att öka lokal produktion av fossilfri el. Det kan till exempel handla om en övergripande strategisk energiplanering men också utveckling av specifika planer som sol- och vindbruksplaner. Vi kommer också beröra frågor kopplade till elproduktion i kraftvärme.

Paket 3: effektivare energianvändning

Det tredje och sista arbetspaketet handlar om att ha en effektivare och mer flexibel energianvändning. I ett smart energisystem används inte mer energi än nödvändigt och effektuttaget hålls lågt. Detta åstadkoms genom att minska energianvändningen med energieffektivisering och genom att arbeta med effektoptimering och smart styrning för att hålla effektuttaget lågt då elnätet är som mest belastat, exempelvis under kalla vinterdagar. Ett exempel på vad ett smartare elsystem kan göra är energidelning mellan fastigheter och byggnader.

Bakgrund

Elsmarta Östra Mellansverige bygger på lärdomar från projektet Elkapacitet och effektanvändande i Östra Mellansverige (2022–2023).