2022-03-25

Sex energismarta tips du kan använda efter Earth Hour

Nyhet

Imorgon lördag klockan 20.30–21.30 går Earth Hour av stapeln – den årliga klimatmanifestationen som arrangerades för första gången 2007. Syftet är att skicka makthavare en tydlig signal att agera, för klimatet och vår planet. Med det ansträngda klimatläget finns all anledning för alla att minska sin energianvändning, inte bara under Earth Hour, utan varje dag. Den kommunala energi- och klimatrådgivningen tipsar om sex enkla åtgärder som kan göra just det.

Med största sannolikhet kommer du upptäcka att en del av din energianvändning, hemma eller på jobbet, faktiskt är rent slöseri – en användning som varken ger dig mervärde eller ökad livskvalitet. Den kommunala energi- och klimatrådgivning har samlat sex energismarta tips som kan gynna klimatet och göra din plånbok en tjänst, även efter lamporna tänds den 26 mars.

  • Släck lamporna efter dig och installera lågenergilampor. LED- och lågenergilampor använder enbart en femtedel så mycket energi som glödlampor.
  • Installera snålspolande dusch- och kranmunstycken. Tänk också på att duscha kort och effektivt i stället för att ta långa duschar. På så sätt kan du göra en besparing på cirka 500 kWh/år.
  • Diska i diskmaskin, och undvik även att skölja disken under rinnande vatten.
  • Ta hand om din kyl och frys! Frosta av årligen och damma baksidan. Dubbelkolla temperaturen – för kylen rekommenderas 5 grader och för frysen -18. Varje grad kallare ökar energianvändningen med 5 procent.
  • Tvätta i kallt vatten. Oftast räcker det att tvätta i 30 grader, det är endast riktigt nedsmutsad tvätt som kräver 40 eller 60 grader för att bli ren.
  • Stäng av datorer och annan utrustning som inte används. Att låta dina apparater stå i standby-läge kostar dig årligen runt 250 kWh.
”Små åtgärder kan göra stor skillnad”

– Det är relativt små åtgärder, men på sikt kan de göra stor skillnad för energianvändningen, säger Mostafa Saleh, projektledare på Energikontoret i Mälardalen och energi- och klimatrådgivare i Strängnäs kommun.

Om energi- och klimatrådgivningen

Nästan alla Sveriges kommuner har en energi- och klimatrådgivare som erbjuder avgiftsfri experthjälp utifrån dina lokala förhållanden. Tjänsten vänder sig till privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer.

Foto: ”Lägereld, Sverige”, Marcus Westberg, Världsnaturfonden WWF.