EU-finansierad

2021-10-07

Så kan vi renovera för att bekämpa klimatkrisen

Pressmeddelande

Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen, är en av talarna på Energitinget 2021.

Våra bostäder, butiker och arbetsplatser eldar på klimatkrisen. Förvaltningsmyndigheten Boverkets senaste siffror visar att bygg- och fastighetssektorn orsakar över en femtedel av landets växthusgassläpp, och att andelen ökar. Men det finns många åtgärder som kan göra fastigheter mer hållbara och vrida utvecklingen åt rätt håll. Och de ligger i fokus på Energitinget 2021 – en digital konferens som arrangeras av Energikontoret i Mälardalen den 21 oktober.

Nästan 40 procent av all energi som används i Sverige går till byggnader i form av elektricitet, fjärrvärme och bränslen. Men det går att minska energianvändningen – radikalt.

– Det är viktigt att minska miljöpåverkan i både nyproduktion och befintliga byggnadsbestånd, och i många byggnader finns outnyttjad potential. Installation av solpaneler, klimatanpassningsåtgärder och införande av energiförvaltning är bara några exempel på hållbarhetsåtgärder som kan göras, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Energieffektivisering och energismarta fastigheter

Mari-Louise är en av flera talare som på Energitinget 2021 delar med sig av exempel på framgångsrikt klimatomställningsarbete. Fler talare är bland andra Åsa Wahlström, från Chalmers Industritekniks dotterbolag CIT Energy Management, som berättar vad du kan uppnå med hjälp av energieffektiviseringsstödet. Och Ola Månsson, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen, som berättar hur vi kan ta steg mot att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer genom åtgärder som finns tillgängliga, redan idag.

Energitinget 2021 vänder sig framför allt till fastighetsägare, verksamma inom bygg- och fastighetsbranschen och de som är engagerade i en bostadsrättsförening, men även till alla som vill veta mer om energieffektivisering och hållbar renovering. Under dagen kommer vi att få höra många bra exempel på hur fastigheter och flerfamiljshus kan bli mer energieffektiva. Mathias Söderholm, projektledare på Energikontoret i Mälardalen

Direktsänds från studio i Eskilstuna 21 oktober

Energitinget 2021 arrangeras för femte året i rad. Bakom energikonferensen står Energikontoret i Mälardalen, Region Örebro län, Region Östergötland, Region Västmanland, Region Uppsala och Region Sörmland. Energitinget 2021 finansieras med medel från Eskilstuna kommun och Europeiska regionala utvecklingsfonden.