EU-finansierad

2023-02-27

Nya rutiner för Noors slott efter energirådgivning: ”Elräkningen i december 2022 var en orimlig kostnad”

Nyhet

Genom projektet Hållbar omställning i Östra Mellansverige fick Sofia och Håkan Hjärner ett kostnadsfritt företagsbesök med skräddarsydda energispartips från Energikontoret i Mälardalen. Foto: Sofia Hjärner.

Att energieffektivisera en kulturmärkt slottsbyggnad har sina utmaningar – speciellt när det handlar om Sveriges minsta och äldsta träslott. Det vet Sofia och Håkan Hjärner. Sedan 19 år välkomnar de bröllop, konferenser och weekendgäster till familjedrivna Noors slott utanför Stockholm. De vände sig nyligen till Energikontoret i Mälardalen för en genomvandring av verksamheten och skräddarsydda tips, råd och energirekommendationer – helt utan kostnad.

En trygg arbetsgivare som erbjuder gäster avskildhet och gott värdskap. Det är viktiga värderingar för Sofia och Håkan Hjärner. Paret brinner även för att göra sin verksamhet mer energieffektiv – så när de kom i kontakt med Energikontoret i Mälardalen, på Knivsta kommuns företagsfrukost, var de inte sena med att boka ett besök till Noors slott.

Det har varit turbulenta tider för hotellbranschen. Knappt var pandemin över när elpriserna sköt i höjden, så vi har tänkt mycket på hur vi kan bli bättre på att spara energi. Sofia Hjärner

Kunde söka bidrag för hållbara investeringar

Med guidning av Håkan Hjärner undersökte energiexperter Sofia Ekbring och Jonathan Piispanen allt från lokalernas klimatskal, kristallkronor och ventilation till bergvärmepumpen och verksamhetens övergripande elförbrukning hos Vattenfall.

– Vi tittade på vad som får deras elanvändning att dra i väg, rekommenderade inställningar för kylar, frysar och varmvatten och tipsade bland annat om att verksamheten kan ansöka om Naturvårdsverkets bidrag Ladda bilen, eftersom de nyligen installerat laddstolpar, säger Sofia Ekbring, projektledare på Energikontoret i Mälardalen.

Hon sammanfattade samtliga råd och energirekommendationer för Noors slott i en rapport efter besöket.

– När de var här fick vi också hjälp med att anpassa bergvärmesystemen, det finns hur många inställningar som helst och de hade stor kunskap om det, säger Håkan Hjärner.

En lärorik upplevelse och nya rutiner

På bara några månader har Sofia och Håkan Hjärner redan lyckats minska elanvändningen, utan att påverka komforten. Hemligheten stavas helt enkelt ”små ändringar”.

– Med hjälp av Energikontoret i Mälardalen fick vi upp ögonen för hur mycket vi kan påverka bara genom att ändra våra rutiner. Nu kör vi till exempel bara diskmaskiner som är helt fulla. Vi slår inte i gång alla spisar och ugnar direkt på morgonen, vi väntar med att tända belysningen tills gästerna är på plats och vi drar ned värmen i flyglar som inte används. Allt gör verkligen skillnad, säger Sofia Hjärner.

Snart i mål med 90 företagsbesök

Energirådgivningen på Noors slott är ett av 70 kostnadsfria företagsbesök som Energikontoret i Mälardalens projektledare genomfört inom ramen för projektet Hållbar omställning i Östra Mellansverige, som delfinansieras med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf). Målet är att hjälpa 30 företag i Västmanlands, Södermanlands respektive Uppsala län till projektslut i oktober 2023.

Flera separata flyglar och matsalar innebär avskildhet för konferensgäster. Belysning och uppvärmning anpassas efter hur lokalerna är bokade.

15 minuter från Arlanda. Noors slott har nyligen installerat laddplatser för elbilar och kan därför ansöka om Naturvårdverkets bidrag, Ladda bilen.

”Noors slott gjorde redan ett bra energiarbete, men med små ändringar är de ännu mer energieffektiva. Och på sikt kan vidare investeringar i exempelvis LED-belysning minska deras löpande energikostnader ännu mer”, säger projektledare Sofia Ekbring.