2022-01-26

Många kontaktar energi- och klimatrådgivningen när elpriserna stiger

Nyhet

Projektet Elkapacitet och effektanvändande i östra Mellansverige startade 3 januari 2022 och pågår till 31 oktober 2023.

Den kalla decembermånaden har orsakat avsevärt högre elräkningar för många abonnenter i Mälardalen, och fler än vanligt vänder sig nu till den kommunala energi- och klimatrådgivningen för hjälp. ”Försök ha is i magen och sänk hellre temperaturen hemma några grader än att binda dina avtal eller byta leverantör”, säger vår projektledare Mostafa Saleh, som också är energi- och klimatrådgivare.

Nästan alla Sveriges kommuner har en energi- och klimatrådgivare som erbjuder avgiftsfri experthjälp utifrån dina lokala förhållanden. Tjänsten vänder sig till privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer. Mostafa Saleh är rådgivare i Arboga, Fagersta, Kungsör, Köping och Strängnäs – och hans telefon går varm. Många hör av sig med samma fråga: Hur kan jag sänka min elkostnad?

På lång sikt finns det mycket både privatpersoner och företag kan göra för att minska sin energianvändning. Till exempel se över sin isolering, investera i solceller, energieffektivisera verksamheten och konvertera från uppvärmning med direktverkande el. På kort sikt rekommenderar vi bland annat att, om möjligt, sänka temperaturen hemma några grader. Du kan prata med din elleverantör om att delbetala en stor elräkning, men bind inga avtal just nu. Mostafa Saleh, energi- och klimatrådgivare på Energikontoret i Mälardalen

”Det finns oseriösa elbolag”

Att byta till ett billigare bolag kan verka som en bra idé, men energi- och klimatrådgivarna varnar även för risken med att snabbt växla elleverantör.

– Det finns oseriösa elbolag som nu passar på att bedriva aggressiv telefonförsäljning eller locka med billigare elpris, säger Per Ekstorm, energi- och klimatrådgivare i Eskilstuna kommun. Han fortsätter:

– Om du har tecknat ett elavtal på distans, till exempel på nätet eller över telefon, har du rätt enligt lag att ångra dig i 14 dagar. Be alltid om betänketid först, titta på Konsumentverkets energimarknadsbyrås lista över svartlistade elbolag eller be oss om hjälp med att jämföra elbolagen.

Hitta din lokala energi- och klimatrådgivare här