Energipuls för ägare: Mobilitet i det moderna samhällets utveckling
Under 2024 arrangerar Energikontoret i Mälardalen sex digitala energipulser, exklusivt för bolagets ägare. Energipulserna fokuserar på hur omvärldshändelser, på europeisk, nationell och regional nivå, påverkar kommunens arbete inom energi, kraftförsörjning och hållbar omställning.
Syftet är att hjälpa våra ägare få ut det mesta av bolaget som sin pålitliga partner i energifrågor. Vi bedriver löpande omvärldsbevakning och sammanställer viktiga händelser till kort och koncis information. Varje energipuls fokuserar på ett specifikt tema, pågår i en timme och vänder sig till våra ägare. Det innebär att anmälan är öppen för dig som arbetar i någon av bolagets ägarkommuner.
Tema
Mobilitet, trafik och infrastruktur är tre ord som engagerar många. De allra flesta av oss är överens om att vi måste resa inom klimatets och vår hälsas gränser, men vägen dit är sällan rak eller självklar. Under den här energipulsen kommer Marie Pellas, mobilitetsexpert på Energikontoret i Mälardalen tillsammans med Fredrik Holm, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet och Per Elvingsson, samhällsplanerare trafik vid Örebro kommun, berätta om tre viktiga verktyg kommuner kan använda för att stötta ett hållbart samhälle.
Talare
Fredrik Holm, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet
Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att stödja kommuner som vill göra enkla men kostnadseffektiva åtgärder i infrastrukturen. Fredrik Holm, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, har länge argumenterat för en sådan lösning och resonerar om hur detta stöd kan förändra kommunal trafik- och samhällsplanering.
Per Elvingsson, samhällsplanerare trafik vid Örebro kommun
Per kommer att prata om hur parkeringsavgift kan användas som verktyg för att skapa hållbara städer, något som Örebro kommun har arbetat med. Han kommer även att berätta om Örebro kommuns nya trafikstrategi som kommer att antas senare i höst.
Marie Pellas, projektledare på Energikontoret i Mälardalen
Marie informerar om Energikontorets tjänst Gröna Resplaner, hur kommunen kan skapa förutsättningar för sina medarbetare att resa hållbart och aktivt till och i jobbet. Vilka är vinsterna och effekterna?
Varje energipuls behandlar ett specifikt tema, pågår i 55 minuter och vänder sig till våra ägare. Det innebär att anmälan är öppen för dig som arbetar i någon av bolagets ägarkommuner.