Energipuls för ägare: Mobilitet i det moderna samhällets utveckling

Under 2024 arrangerar Energikontoret i Mälardalen sex digitala energipulser, exklusivt för bolagets ägare. Energipulserna fokuserar på hur omvärldshändelser, på europeisk, nationell och regional nivå, påverkar kommunens arbete inom energi, kraftförsörjning och hållbar omställning.

Syftet är att hjälpa våra ägare få ut det mesta av bolaget som sin pålitliga partner i energifrågor. Vi bedriver löpande omvärldsbevakning och sammanställer viktiga händelser till kort och koncis information. Varje energipuls fokuserar på ett specifikt tema, pågår i en timme och vänder sig till våra ägare. Det innebär att anmälan är öppen för dig som arbetar i någon av bolagets ägarkommuner.

Tema

Mobilitet, trafik och infrastruktur är tre ord som engagerar många. De allra flesta av oss är överens om att vi måste resa inom klimatets och vår hälsas gränser, men vägen dit är sällan rak eller självklar. Under den här energipulsen kommer Marie Pellas, mobilitetsexpert på Energikontoret i Mälardalen tillsammans med Fredrik Holm, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet och Per Elvingsson, samhällsplanerare trafik vid Örebro kommun, berätta om tre viktiga verktyg kommuner kan använda för att stötta ett hållbart samhälle.

Talare

Fredrik Holm, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet
Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att stödja kommuner som vill göra enkla men kostnadseffektiva åtgärder i infrastrukturen. Fredrik Holm, mobilitetsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, har länge argumenterat för en sådan lösning och resonerar om hur detta stöd kan förändra kommunal trafik- och samhällsplanering.

Per Elvingsson, samhällsplanerare trafik vid Örebro kommun
Per kommer att prata om hur parkeringsavgift kan användas som verktyg för att skapa hållbara städer, något som Örebro kommun har arbetat med. Han kommer även att berätta om Örebro kommuns nya trafikstrategi som kommer att antas senare i höst.

Marie Pellas, projektledare på Energikontoret i Mälardalen
Marie informerar om Energikontorets tjänst Gröna Resplaner, hur kommunen kan skapa förutsättningar för sina medarbetare att resa hållbart och aktivt till och i jobbet. Vilka är vinsterna och effekterna?

Varje energipuls behandlar ett specifikt tema, pågår i 55 minuter och vänder sig till våra ägare. Det innebär att anmälan är öppen för dig som arbetar i någon av bolagets ägarkommuner.

Energitinget 2024

Elektrifieringen och den gröna omställningen innebär nya krav och utmaningar men också möjligheter för kommuner och offentlig sektor. Hur kan fossilfria transporter, energieffektivisering, flexibilitetslösningar och energilagring stärka det omställningsarbetet? Det ligger i fokus på Energitinget 2024.

Konferensen vänder sig till dig som är verksam inom en kommun eller offentlig organisation – och till dig som är intresserad av grön samhällsomställning.

Gå till anmälan: Ja, tack! Jag vill delta på plats Endast ett begränsat antal platser.
Gå till anmälan: Ja, tack! Jag vill få länk till direktsändningen

Program i tre delar
Pass 1

Fossilfria transporter
Det fossilfria samhället kräver en omställning av transportsektorn, som står för en betydande del av de nationella utsläppen. Under Energitingets första del berättar branschaktörer vilka hinder den offentliga sektorn behöver överkomma för att klara elektrifieringen.

Talare
Per Lindahl, verksamhetsledare på Logistikia.
Björn Isaksson, drivmedelsstrateg på Biodriv Öst.
Linda Werther, avdelningschef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Pass 2

Energieffektivitet i systemet
Energieffektivisering i både liten och stor skala är avgörande för omställningen till det fossilfria samhället. Under Energitingets andra del diskuterar vi hur det offentliga kan bidra till ett mer energieffektivt system.

Talare
Marianne Lind, strateg inom investering och etablering på Region Östergötland.
Milian Nelzén, sakkunnig energi- och resurseffektivisering på Energikontoret Östergötland.
Lotta Bångens, vd Eneff (Energieffektiviseringsföreningen).
Anders Axelsson, projektledare på Eskilstuna Kommunfastigheter AB (Kfast).
Anders Levay, projektledare på Eskilstuna kommun.

Pass 3

Energilagring
Tekniken som gör det möjligt att lagra energi utvecklas snabbt. Under Energitingets tredje och avslutande del presenterar vi konkreta exempel på hur offentliga aktörer arbetar med energilager.

Talare
Eric Söderberg, verksamhetsledare på Energy Evolution Center i Eskilstuna.
Anders Levay, projektledare på Eskilstuna kommun.
Ragnar Lindén, hållbarhetsutvecklare på Strängnäs kommun.

Det är kostnadsfritt att delta

Dagens moderator är Sofia Sjöström, med över 20 års erfarenhet av att kommunicera komplexa budskap som journalist, programledare på SVT och TV4 och media- och marknadsansvarig på en av Sveriges största kommuner.

Om Energitinget

Konferensen arrangeras inom ramen för projektet Elsmarta Östra Mellansverige (2023–2026) och finansieras med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf).

Sidan uppdateras löpande, mer information om program och talare kommer.

Fossilbanta ditt företag

Vill du göra din verksamhet mer hållbar och lönsam? Då är du varmt välkommen till en digital halvdagsutbildning för små och medelstora företag. Lär dig, steg för steg, hur du energieffektiviserar och ställer om till fossilfria transporter. Du deltar såklart helt utan kostnad!

Innehåll

Under en inspirerande förmiddag gör vi djupdykningar i fossilfria drivmedel, hur du köper hållbara transporter och energieffektivisering. Vi delar också med oss av goda exempel, konkreta metoder som kan minska energianvändningen och tips på olika finansierings- och investeringsstöd – och hur du ansöker om dem.

Medfinansieras av Europeiska unionen

Utbildningen arrangeras inom ramen för Grönt och energieffektivt näringsliv i Östra Mellansverige (GeniÖMS) samt Grönt näringsliv – industri och drivmedel i synergi. Projekten medfinansieras av Europeiska unionen.

Fossilbanta ditt företag

Vill du göra din verksamhet mer hållbar och lönsam? Då är du varmt välkommen till en digital halvdagsutbildning för små och medelstora företag. Lär dig, steg för steg, hur du energieffektiviserar och ställer om till fossilfria transporter. Vi arrangerar utbildningen vid två separata tillfällen, och du deltar såklart helt utan kostnad.

Innehåll

Under en inspirerande förmiddag gör vi djupdykningar i fossilfria drivmedel, hur du köper hållbara transporter och energieffektivisering. Vi delar också med oss av goda exempel, konkreta metoder som kan minska energianvändningen och tips på olika finansierings- och investeringsstöd – och hur du ansöker om dem.

Medfinansieras av Europeiska unionen

Utbildningen arrangeras inom ramen för Grönt och energieffektivt näringsliv i Östra Mellansverige (GeniÖMS) samt Grönt näringsliv – industri och drivmedel i synergi. Projekten medfinansieras av Europeiska unionen.

Klimatstegen – så kan du minska klimatpåverkan från drift- och förvaltningsskedet

I detta webbinarium dyker vi djupare i klimatfrågan för befintliga byggnader. Vad kan en fastighetsförvaltare göra för att minska på klimatavtrycket? Hur ska en projektutvecklare tänka i nyproduktion för att få med klimatfrågan i drift och förvaltningsaspekter? Finns det goda exempel på hur klimatet vägs in i drift och förvaltning? Vilka andra vinster kommer av ett implementera klimatfrågan i fastighetsdriften?

 

Vi får lära oss mer om verktyget Klimatstegen som har utvecklats av Catarina Warfvinge, Lunds Tekniska Högskola, i samarbete med klimatinitiativet Lokal Färdplan Malmö 2030. Vi kommer även att ta del av erfarenheter från Maria Nilsson, HSB Malmö, som berättar om hur de arbetar med klimatfrågan i förvaltningen och deras erfarenheter av Klimatstegen.

Medfinansieras av Europeiska unionen

Webbinariet arrangeras för Fastighetsnätverk Sörmland och Fastighetsnätverk Västmanland inom ramen för projektet Byggnadslyftet i Östra mellansverige.