Proptech: Från strategi till verklighet

Som fastighetsägare har du säkert hört en hel del om proptech. Men kanske mindre om hur vi implementerar den nya fastighetstekniken och skapar mätbart värde? Steget kan kännas utmanande. Därför arrangerar vi en kostnadsfri webbinarieserie i tre fristående delar.

Tema: Från strategi till verklighet

I det tredje och sista fristående webbinariet går vi igenom implementering och effektiv projektledning. Från rätt projektmetodik och riskhantering till smarta verktyg för framgångsrik implementering, med goda exempel.

Vi uppdaterar mer information löpande, talare och anmälan kommer inom kort.

Hur får vi proppen ur proptech?

Property Technologies, eller proptech, är samlingsbegreppet för digitalisering av fastighetsägarens affär. Proptech kan utveckla och effektivisera allt från övervakning och styrning av byggnader till uthyrning och försäljning. Men vi nyttjar långt ifrån all tillgänglig teknik. Dagens talare kommer berätta hur fastighetsägare kan börja ta del av fördelarna med proptech. Det finns utrymme för frågor och diskussion – passa på att förmedla just dina utmaningar med digitalisering till teknikleverantörerna.

För fastighetsägare

Energikontoret i Mälardalen arrangerar webbinarieserien för Fastighetsnätverk Sörmland och Fastighetsnätverk Västmanland. Bolaget koordinerar de två nätverken inom ramen för projektet Byggnadslyftet i Östra Mellansverige (2023–2026), som medfinansieras med medel från EU.

Om NRGIZE

Vi arrangerar webbinarieserien tillsammans med NRGIZE, ett program som matchar start up-företag inom fastighetsteknik och energieffektivisering med aktörer inom fastighetsbranschen. De för dialog kring aktuella utmaningar och delar tips och idéer för digital transformation inom fastighetsbranschen.

Träffa din kommunala energi- och klimatrådgivare

Bor eller verkar du i Västerås med omnejd och är fundersam din elanvändning? Då kan du prata med din lokala energi- och klimatrådgivare på Fastighetsmässan 2025.

Energi- och klimatrådgivare Carina Norling delar råd och rekommendationer, opartiskt och kostnadsfritt. Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri service från din kommun.

Klockan 16.30-16.55: Var förberedd och klara kriser bättre

Energieffektivisering ger energiberedskap. Vi i Sverige förväntas klara oss i sju dagar utan samhällets hjälp vid kris eller krig. Hur kan vi förbereda oss för en eventuell kris, vad är viktigt att tänka på? Energi- och klimatrådgivningen tipsar om vilka förberedelser som är bra att göra.

Om Fastighetsmässan 2025

Evenemanget vänder sig till ägare av flerbostadshus, styrelsemedlemmar i bostadsrättsföreningar och er som arbetar aktivt med förvaltning och drift av flerbostadshus.

Träffa din kommunala energi- och klimatrådgivare

Bor eller verkar du i Kungsör med omnejd och funderar på din elanvändning? Då kan du prata med din lokala energi- och klimatrådgivare på Vårmarknad i Kungsör.

Energi- och klimatrådgivare Carina Norling delar råd och rekommendationer, opartiskt och kostnadsfritt. Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri service från din kommun.

För företagare och privatpersoner

Energieffektivisering ger energiberedskap. Vi i Sverige förväntas klara oss i sju dagar utan samhällets hjälp vid kris eller krig. Hur kan vi förbereda oss för en eventuell kris, vad är viktigt att tänka på? Energi- och klimatrådgivningen tipsar om vilka förberedelser som är bra att göra.

Energipuls för ägare: Energiberedskap

Under 2025 arrangerar Energikontoret i Mälardalen sex digitala energipulser, exklusivt för bolagets ägare. Energipulserna fokuserar särskilt på hur omvärldshändelser, på europeisk, nationell och regional nivå, påverkar kommunens arbete inom energi, kraftförsörjning och hållbar omställning.

Syftet är att hjälpa våra ägare få ut det mesta av bolaget som sin pålitliga partner i energifrågor. Vi bedriver löpande omvärldsbevakning och sammanställer viktiga händelser till kort och koncis information. Varje energipuls fokuserar på ett specifikt tema, pågår i 55 minuter och vänder sig till våra ägare. Det innebär att anmälan är öppen för dig som arbetar i någon av bolagets ägarkommuner.

Tema: Energiberedskap

Kommunerna ansvarar för en stor del av samhällsviktiga funktioner på lokal nivå och är till stor del beroende av trygg energiförsörjning. Beredskap att stå emot störningar i energiförsörjningen på alla nivåer i samhället bidrar till återuppbyggnaden av Sveriges totalförsvar.

På den här energipulsen kommer vi att gå igenom Robust kommun 2025, ett finansiellt- och kunskapsmässigt stöd för investeringar i reservkraft som Energimyndigheten och länsstyrelserna har tilldelat 50 kommuner. Vi delar hur kommuner kan arbeta med energiberedskap och på vilka sätt den kommunala energi- och klimatrådgivningen hjälper privatpersoner, företag och andra organisationer minska sårbarheten vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen. Det kommer även finnas utrymme för frågor efter presentationen.

Talare

  • Merissa Bajrektarevic, energi- och klimatrådgivare i kommunerna Strängnäs, Katrineholm, Flen och Vingåker.
  • Zandra Camber, projektledare på Energimyndigheten.
  • Andreas Hornwall, enhetschef på avdelningen för energiberedskap på Energimyndigheten.

Kommunal energistatistik och data

För att möta den snabb växande efterfrågan på Sveriges elsystem behöver vi bygga ut ny elinfrastruktur och elproduktion. Därför blir energistatistik och data allt viktigare pusselbitar för att genomföra rätt åtgärder i län och kommuner.

Hur kan din kommun arbeta strategiskt med energistatistik och data? Det svarar vi på i ett webbinarium med fokus på gällande lagstiftning, utmaningar och goda exempel på hur kommuner kan arbeta med energistatistik kopplat till kommunal energiplanering. Webbinariet arrangeras i samverkan mellan projekten ”Data4Energy” och ”Elsmarta Östra Mellansverige”.

Så boostar du energiomställningen

Kommunal energistatistik och data är det nionde fristående webbinariet i webbinarieserien ”Så boostar du energiomställningen”.

Om arrangörerna

För att hantera den pågående klimatkrisen krävs det att vi ställer om stora delar av samhället och industrin. Vi måste på kort tid gå från ett tungt fossilberoende till ett fossilfritt samhälle. För att klara det krävs det att vi elektrifierar stora delar av samhället. Vi står alltså inför en strukturell samhällsomställning som ställer nya krav på hur vi producerar, distribuerar och använder el. Inom ramen för projektet Elsmarta Östra Mellansverige (ÖMS) samarbetar flera aktörer för att bidra till ökad samordning, kunskap och mer effektiv energisystemsplanering i fem regioner.