2024-03-19

Energirådgivaren tipsar: Så kan du uppmärksamma Earth Hour

Nyhet

Foto: Världsnaturfonden (WWF).

Lördagen den 23 mars, mellan klockan 20.30 och 21.30, kan den som vill uppmärksamma Earth Hour släcka lamporna i en gemensam manifestation för klimatet och den hotade biologiska mångfalden.

Earth Hour är en viktig symbolhandling.

– Vi som släcker lampan på lördag skickar ett viktigt budskap till politiker och beslutsfattare, säger energi- och klimatrådgivare Carina Norling.

”Även små förändringar kan göra stor skillnad”

Den timslånga manifestationen handlar inte i första hand om att spara el – men den kan vara ett utmärkt tillfälle för att påbörja nya klimatsmarta vanor, menar hon.

Även små förändringar kan göra stor skillnad för energianvändningen på sikt, vilket är bra för klimatet och kan sänka elräkningen. De som vill ha hjälp eller inspiration kan med fördel vända sig till sin kommunala energi- och klimatrådgivning, som är en helt kostnadsfri och opartisk tjänst. Carina Norling, energi- och klimatrådgivare

Carinas energispartips för privatpersoner

  • Logga in hos din elleverantör, kolla din timförbrukning och försök härleda vad det är som drar ström vid förbrukningstopparna. Utmana dig själv och familjen med att göra topparna lägre och se även över om grundförbrukningen går att minska.
  • Köket kan vara en energitjuv – laga storkok tillsammans med annan familj för att spara på elförbrukningen.
  • Sänk värmen inomhus, diska i diskmaskin och ta kortare duschar.
  • Se över din beredskap inför ett längre strömavbrott – har du mat, vatten och ljuskällor, kan du hålla värmen och ta del av information?

Carinas energispartips för företag och organisationer

  • Byt till LED-belysning.
  • Gör en nattvandring och undersök om någonting står på i onödan.
  • Säkerställ att verksamheten har energiberedskap för att klara ett längre strömavbrott.

Världens största klimatmanifestation

Earth Hour drivs av Världsnaturfonden (WWF) och arrangerades för första gången 2007. År 2022 deltog 192 länder och 175 svenska kommuner av totalt 290 (60 procent). Även 2023 deltog över 190 länder samt 121 kommuner.