2024-01-24

Studiebesök inspirationskälla till energiprojekt i storkök i Eskilstuna kommun

Nyhet

I det Uppsalabaserade projektet Flex-o-Mat minskar storkök sin effektanvändning genom att ändra hur de lagar mat. På studiebesök med Energikontoret i Mälardalen blev Per Ekstorm så inspirerad att han tog med sig konceptet till Eskilstuna – och nu ska lösningen spridas till fler storkök i kommunens skolor, äldreboenden och restauranger.

På Skiftingehus skola kan kökspersonalen följa sin energianvändning på en skärm, i realtid. Sedan anpassar de sina åtgärder beroende på om skärmen visar grönt, gult eller rött. På så vis har de minskat effekttopparna med dryga 30 procent.

– Personalen har berättat att det blir som en tävling att inte komma upp på rött. Lyser det redan gult kan de till exempel vänta med att starta en energislukande ugn. Bara genom beteendeförändring går det att minska sina energikostnader, säger Per Ekstorm, energi- och klimatrådgivare i Eskilstuna kommun.

Energikontoret i Mälardalens nätverk en inspirationskälla

Startskottet för storkökssatsningen gick hösten 2022, vid ett studiebesök som Energikontoret i Mälardalen arrangerade för sitt nätverk med kommunala energirådgivare. Då kom Per Ekstorm för första gången i kontakt med projektet Flex-o-Mat.

Jag blir ofta inspirerad på nätverksträffarna och får fler idéer än jag hinner genomföra. Per Ekstorm, energi- och klimatrådgivare i Eskilstuna kommun

Ska spridas till fler

Per Ekstorm fokuserar nu på att sprida den tekniska lösningen till fler aktörer för att hjälpa dem följa sin energianvändning och minska trycket på elnätet. Näst på tur står en skola, ett äldreboende och en hotellrestaurang.

– Alla verksamheter som har effekttoppar kan använda den här tekniken för att planera sin energianvändning, alla maskiner behöver oftast inte gå samtidigt, säger Per Ekstorm. För att lyckas är det viktigt att investera tiden som krävs för att undervisa personal i hur deras beteende påverkar energianvändningen.

Om Flex-o-Mat

I projektet Flex-o-Mat samarbetar fastighetsägare och skolköksverksamhet för att utforska olika sätt att jämna ut effektanvändningen i storkök. Projektet finansieras av Energimyndigheten och drivs av STUNS Energi tillsammans med Skolfastigheter, Måltidsservice i Uppsala kommun och CIT Energy Management. Flex-o-Mat har också gett upphov till start up-bolaget Awareify.

Om den kommunala energi- och klimatrådgivningen (EKR)

EKR finns i hela landet och finansieras med stöd av Energimyndigheten. Tjänsten erbjuder kostnadsfri och opartisk rådgivning på energiområdet till hushåll, bostadsrättsföreningar och små och medelstora företag.