EU-finansierad

2023-11-16

1700-talsherrgård i Ramnäs en av över hundra verksamheter som sänkt elräkningen med hjälp från sitt regionala energikontor

Nyhet

"I samarbetet med Energikontoret i Mälardalen gick vi från förvirring till klarhet och från klarhet till inspiration", säger David JP Phillips.

För David JP Phillips, föreläsare, författare och kommunikationscoach, och Maria Karlström Phillips, verksamhetsansvarig, rymmer Tersmedenska Herrgården både hem och företag. I en egendom med anor från 1700-talet finns ofta goda möjligheter att minska energianvändningen – men hur? David och Maria vände sig till Energikontoret i Mälardalen för kostnadsfri hjälp: ”Nu sparar vi upp till 50 000 kronor i månaden”.

Hösten 2022 går energiexpert Jesper Sundling en rundtur på Tersmedenska Herrgården i Ramnäs. Han tittar på allt från golv och tak till värmesystem och ventilation. Resultatet blir en rapport med förslag på skräddarsydda åtgärder.

I samarbetet med Energikontoret i Mälardalen gick vi från förvirring till klarhet och från klarhet till inspiration. Det var jättebra med någon som tittade på helheten, och med en lista på vilka åtgärder som är viktigast. David JP Phillips

10–20 procent lägre elkostnad

Ett år senare har David JP Phillips och Maria Karlström Phillips checkat av flera åtgärder. De har bland annat utrustat nästan alla fönster med gardiner och nya lister för bättre isolering. De har också gått över till ett elavtal med timpris och bytt energisystem i två flyglar, från direktverkande el till luft-vattenvärme- och sjövattenpump.

– Redan nu kan jag se att vi sparar 10–20 procent jämfört med elkostnaden från förra året, och då har vi ännu inte sett effekten av de nya energisystemen eller den kommande vinterkylan, säger David JP Phillips.

Vill minska energianvändningen ännu mer

På sikt planerar David JP Phillips och Maria Karlström Phillips bland annat att byta tak, isolera golven och installera solceller med kapacitet att generera upp till en tredjedel av herrgårdens elbehov.

Vi har fått upp ögonen för var det går att spara energi och det har utan tvekan betytt mycket för verksamheten. David JP Phillips

Länk: Se intervjun med David JP Phillips (YouTube)

Energihjälp till över 100 företag

David JP Phillips på Tersmedenska Herrgården är ett av över 100 företag som under perioden juni 2021 till oktober 2023 fått kostnadsfri energihjälp inom ramen för Hållbar omställning inom Östra Mellansverige. Det nyligen avslutade projektet drevs i samverkan med energikontoren i Mälardalen och Region Örebro län samt Almi. Det finansierades med medel från EU.