2022-12-09
Nyhet
Hur kan minskat bilresande påverka din ekonomi, hälsa och miljön? Och vad kan kommuner och arbetsgivare göra för att uppmuntra, och underlätta, fler hållbara resor och transporter? Det berättar mobilitetsexpert Marie Pellas i ett webbinarium måndagen den 12 december. Hon vet vad hon pratar om – bland annat tack vare tre år som bilfri småbarnsförälder med elcykel och kollektivtrafik som färdmedel: ”Ett liv utan bil är inte världens undergång”.
Svensk infrastruktur är i första hand anpassad för bilburna trafikanter.
När du lever utan att äga bil blir det snabbt tydligt att cyklister inte är prioriterade i trafiken, men vi bestämde oss för att strunta i det och våga ta lika mycket plats som bilisten.
Marie Pellas, expert inom hållbar mobilitet på Energikontoret i Mälardalen
I tre år reste Marie och hennes familj med cykel, elcykel eller kollektivtrafik – till förskolan, jobbet, mataffären och till vänner och bekanta. De skaffade en eldriven lådcykel och trampade hem paket från IKEA, beställde mat i drive-through-serveringen på McDonalds och tog återvinningen till återbruket. När de hade behov av en bil kunde de hyra, låna eller använda en bilpool. Men det allra mesta i vardagen kunde de genomföra utan bil. Reaktionerna lät inte vänta på sig – och de var positiva.
– Vi väckte framför allt nyfikenhet, många kom fram och ville veta till exempel vad en eldriven lådcykel kostar eller hur långt batteriet räcker, säger Marie.
Du får mer vardagsmotion, du minskar dina utsläpp och du sparar pengar – Marie kan vittna om flera personliga fördelar med att cykla i stället för att ta bilen.
– Dessutom älskade mina barn att åka lådcykel, säger hon. Som cyklist har du helt andra möjligheter att ta del av miljön längs vägen och det blir en upplevelse från a till b, inte bara en färd.
Inrikes transporter står för en dryg tredjedel av Sveriges totala utsläpp – det är en ansenlig mängd. Men det finns steg som arbetsgivare och kommuner kan ta för att skapa mer plats för de som reser hållbart. Det kommer Marie prata om på ett webbinarium den 12 december.
– Vi har kunskapen som krävs för att ställa om till mer hållbar mobilitet, och det finns många bra åtgärder att ta till, säger hon.
Webbinariet vänder sig till alla som arbetar med eller är intresserade av hållbart resande.