2023-11-08

Så ska Energikontoret i Mälardalen bli bättre på att hjälpa andra sänka elräkningen

Nyhet

Snart färdig energiingenjör. Efter praktiken på Energikontoret i Mälardalen har Sigge Överstad en termin kvar till examen från TUC Yrkeshögskola i Tranås.

Ett samtal över en kopp kaffe. En rundvandring i verksamheten. En lista med skräddarsydda åtgärdsförslag. Under det senaste året har Energikontoret i Mälardalen besökt ett hundratal företag och fastighetsägare för att hjälpa dem minska sin energianvändning. Men hur gick det sedan? Nu följer energiingenjörsstudenten Sigge Överstad upp vilken effekt den kostnadsfria hjälpen har haft – och hur rådgivningen kan bli ännu bättre.

Under en åtta veckor lång praktik pratar Sigge Överstad med flera verksamheter som fått besök av Energikontoret i Mälardalen inom ramen för bolagets olika energiprojekt.

– Jag frågar bland annat hur de upplevde besöket, vilken hjälp som var mest relevant, vilka åtgärder de har genomfört eller påbörjat och hur stor skillnad det har gjort för verksamhetens energianvändning, säger han.

Från teori till praktik

Undersökningen ska hjälpa Energikontoret i Mälardalen göra bättre rådgivande besök. Det är en givande uppgift, menar Sigge, som förutom energi också tycker mycket om matematik.

Nu känns det verkligen som om jag har valt rätt när jag valde att utbilda mig inom energiområdet. Det känns roligt med verklighetskopplingen, att jag får tillämpa mina teoretiska kunskaper och göra energiberäkningar på riktiga siffror. Sigge Överstad, praktikant på Energikontoret i Mälardalen

Snart färdig energiingenjör

Sigge läser det tvååriga energiingenjörsprogrammet på TUC Yrkeshögskola i Tranås. Under praktiken kommer han också följa med på besök till företag och ta del av hur en energirådgivning kan gå till. Det är en bra övning inför framtiden, tycker Sigge, som har siktet inställt på att jobba med just energioptimering.

– Det finns många spännande alternativ i energibranschen och den utvecklas hela tiden, säger han. Jag vill gärna hjälpa andra minska sin energianvändning och bidra till att minska vår klimatpåverkan.

När han inte fokuserar på studier och praktik tycker Sigge om att spendera tid utomhus, umgås med sin sambo och deras två katter – och samla på 1990-talets retrospel från Nintendo.