Cykelsamverkan Sörmland

Verksamhetsområde: Transport och resande

Målsättningen i projektet var en mer hållbar framtid, bättre miljö och stärkt regionalt samarbete i cykelfrågor. Genom ett närverk för erfarenhetsutbyte, två cykelkonferenser och de tre kampanjerna Testcyklister, Vintercyklister och Cykelvänlig arbetsplats skulle resorna med bil i Sörmland minska och cyklingen öka. Cykelsamverkan Sörmland är Energikontoret i Mälardalens i särklass mest medialt uppmärksammade projekt, och kampanjerna var så populära att anmälan fick stänga tidigt.

Projektdata

Projektperiod

Januari 2019–oktober 2020

Projektpartners

Energikontoret i Mälardalen, Katrineholms kommun, Eskilstuna kommun, Flens kommun, Nyköpings kommun, Strängnäs kommun, Region Sörmland och Länsstyrelsen i Södermanland

Finansiärer

Energimyndigheten

För familjer, företag och pendlare

De tre kampanjerna riktade sig till olika målgrupper i Eskilstuna, Nyköpings, Katrineholms och Flens kommun, och de genomfördes flera gånger om under projektets gång. Vintercyklisterna fick prova på att cykla även under det kallare halvåret, med rätt utrustning. De som deltog i Cykelvänlig arbetsplats fick hjälp med att uppmuntra och underlätta för sin personal att låta bilen stå. När den första ansökan om att delta i kampanjen Testcyklister öppnade var intresset stort – på bara ett dygn kom över 60 ansökningar in till de tre lådcyklarna som tilldelats Eskilstuna kommun. För flera familjer var det möjligheten att göra en insats för miljön som låg till grund för ansökan.

– Vi vill gärna bidra till miljöengagemanget, och det här är ett bra sätt att göra det på, sa Linus Elsinen från Nyköping.

Positiv respons

Under kampanjen lånade tio familjer varsin eldriven lådcykel i tre månader. De skjutsade barn, storhandlade, åkte på utflykter och pendlade till jobbet. För att vara med i kampanjen skulle lådcykeln ersätta minst tre bilresor per vecka, och familjerna bloggade om upplevelsen. Lite ovant i början, lite vingligt, en punktering eller två – men deltagarnas återkoppling var framför allt positiv.

– Hela familjen tycker att den eldrivna lådcykeln är super, att handla mat och åka på utflykter har blivit mycket smidigare och roligare. Vi kommer alldeles säkert sakna den när testperioden är över, sa Johanna Nilsson från Nyköping.