2021-05-31

Nya tillskott till Energikontoret i Mälardalens styrelse

Nyhet

Torbjörn Claesson, verkställande direktör för energileverantören Ena Energi i Enköping.

Torbjörn Claesson, verkställande direktör för energileverantören Ena Energi i Enköping, valdes till ny ordförande i Energikontoret i Mälardalens styrelse på bolagets digitala årsmöte den 13 maj. Till nya styrelseledamöter valdes också Anna Ljungmark, miljöstrateg, Västerås stad, Catharina Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande (S), Oxelösunds kommun och Lisa Ekberg, energi- och klimatstrateg samt naturvårdshandläggare på Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, Fagersta kommun.

– Det känns väldigt spännande att få förtroendet att leda styrelsen för Energikontoret i Mälardalen, ett bolag som ligger rätt i tiden och har en styrelse med både politiker och experter, säger Torbjörn Claesson. Jag är övertygad om att den samlade kompetensen inom energi- och klimatområdet och det stora engagemang som finns i bolaget gör skillnad som märks i omställningen till ett hållbart samhälle.

Torbjörn Claesson – som efterträder Jan Andhagen, vice vd på Mälarenergi i Västerås, på posten som styrelseordförande – är sedan mars 2020 vd för Ena Energi i Enköping. Torbjörn har sedan tidigare gedigen erfarenhet från bolag som Stockholm Energi, Fortum och E.ON, och har under sin mer än 30-åriga karriär sett energibranschen påbörja resan från fossila till mer hållbara energikällor. Sitt senaste vd-uppdrag hade Torbjörns hos Neova, som då var en av Skandinaviens största biobränsleleverantörer.

Västerås stad nu bolagets största aktieägare

Till nya styrelseledamöter valdes också Anna Ljungmark, miljöstrateg, Västerås stad, Catharina Fredriksson (S), Oxelösunds kommun och Lisa Ekberg, energi- och klimatstrateg i Fagersta kommun. I mars 2021 tog kommunfullmäktige i Västerås stad beslut om att överta aktieägandet från Mälarenergi AB och kliva in som direkt huvudman till Energikontoret i Mälardalen. Västerås stad är nu Energikontoret i Mälardalens största aktieägare.

– Energikontoret i Mälardalen är en viktig samarbetspartner för våra kommuner i omställningsarbetet för ett klimatsmart samhälle, och även en viktig kugge för att vi på nationell nivå ska nå våra miljömål, säger Torbjörn.

Energikontoret i Mälardalens styrelse

Övriga medlemmar i bolagets styrelse är Kristina Birath, vice ordförande, Eskilstuna kommun, Lars Andersson (C), Nyköpings kommun, Gunnar Ljungqvist (S), Katrineholms kommun, Arne Fältin, Flens kommun, Boo Östberg (C), Knivsta kommun, Ingrid Jerneborg Glimne (M), Gnesta kommun, Stefan Björnmalm, Trosa kommun, Anneli Bengtsson (S), Vingåkers kommun. Ständigt adjungerade är även Katarina Gustavsson, Uppsala kommun och Lina Salomonsson, Heby kommun.