2023-03-13

Möt vår praktikant Merissa: ”Jag vill satsa på energibranschen”

Nyhet

Energiingenjörsstudenten Merissa Bajrektarevic spenderar sju veckor på Energikontoret i Mälardalen. Hon läser på TUC Yrkeshögskola i Tranås och gör nu den första av utbildningens tre praktikperioder. Praktiken ska bland annat ge en första inblick i olika arbetsuppgifter och yrkesroller inom energibranschen: ”Jag ser fram emot att jobba med klimatfrågan på något sätt”, säger Merissa Bajrektarevic.

Merissa gör delar av sin praktik på resande fot – på schemat står nämligen platsbesök, tillsammans med Energikonotret i Mälardalens projektledare, hos verksamheter som Eskilstuna Energi & Miljö och fastighetsbolaget Kfast. Hon kommer också besöka den kommunala energi- och klimatrådgivningen och ta del av deras arbete med att erbjuda kostnadsfri rådgivning till företag, föreningar och privatpersoner.

– Det ska bli spännande att se hur det fungerar i praktiken, säger Merissa. På energiingenjörsprogrammet fokuserar vi mycket på hur system kan kopplas ihop för att spara energi, så jag har hittills fått lära mig mycket om ventilation, fjärrvärme och andra energisystem.

Tar fram solcellsstatistik

Merissa kommer också delta i Energikontoret i Mälardalens årliga arbete med att sammanställa energi- och klimatdata för kommuner i Södermanlands, Västmanlands och Uppsala län.

Det känns bra att vara här och som rätt bransch för mig. När jag tar examen kommer jag ha breda möjligheter inom energibranschen som bland annat projektledare eller energi- och klimatrådgivare. Jag är naturintresserad och det lockar verkligen att kunna arbeta med klimatfrågan i framtiden. Merissa Bajrektarevic, praktikant på Energikontoret i Mälardalen

Välkommen till Energikontoret i Mälardalen, Merissa!