Lågenergihus för attraktivt boende, nationellt (avslutat)
Projektets syfte var att stimulera efterfrågan bland kommuner för att bygga och renovera småhus och flerbostadshus enligt lågenergihusnormerna. Informationsinsatserna har varit riktade till politiker och tjänstemän i huvudsak. Projektetägare har varit Energikontoren Sverige och projektledningen har skötts av Energikontoret i Mälardalen. De regionala insatserna har skötts av respektive läns energikontor. Utbildningarna har genomförts i 20 av Sveriges 21 län och har besökts av totalt 790 personer. Projektet pågick mellan 2012 och 2013, och finansierades av Energimyndigheten.
Bakgrund
Projektet har föregåtts av ett liknande projekt i mindre skala som genomfördes mellan 2010 och 2011. Det projektets syfte var att stimulera efterfrågan bland privatpersoner och kommuner för att bygga och renovera småhus och flerbostadshus enligt lågenergihusnormerna
Sveriges bostads- och lokalsektor svarar idag för cirka 30 procent av användningen av värmeenergi och cirka 50 procent av användningen av elenergi. Det finns stora besparingspotentialer inom sektorn och informationsinsatser av olika slag genomförs bland annat på initiativ av Energimyndigheten.
Andra insatser på området var Energimyndighetens 5-åriga program LÅGAN som stimulerar till energieffektiv ny- och ombyggnad. LÅGAN riktade sig främst mot byggsektorn och här var tanken att projektet skulle vara ett bra komplement då det även finns ett behov av liknande åtgärder för kommunerna och allmänheten.
Projektet
Projektets syfte var att via kommuner stimulera efterfrågan att bygga och renovera bostäder och lokaler med låg energianvändning. Detta genom att genomföra en informationsinsats om energieffektivt byggande inom 20 av Sveriges 21 län.
Informationsinsatsen om energieffektivt byggande har bestått av att ett seminarium per län arrangerades för berörda tjänstemän samt politiker. Flera inledande föreläsarseminarier hölls även där föredragshållaren var branschorganisationerna Swedisol, Svensk Ventilation och Sveriges Centrum för Nollenergihus. Utbildningens innehåll har i huvudsak tagits fram av ovan nämnda organisationer utifrån målgruppens förväntade behov.
Vidare 7 bjöds även en gästföreläsare in som behandlade goda och regionala exempel samt en välkomsttalare som i de flesta fall varit ett kommunalråd eller en kommunchef för att ge extra tyngd åt tillställningen. Materialet har funnits på energikontorens hemsidor och har varit fritt att använda sig av för information.
Resultat
Under projektet så har 20 heldagsseminarier genomförts (ett för varje län). Totalt besöktes seminarierna av 790 personer som har representerat totalt 149 stycken olika kommuner. Flertalet av de övriga kommunerna i regionen har nåtts genom det material som använts. 107 politiker har nåtts av seminarierna. Under seminarierna har det framtagna och målgruppsanpassade utbildningsmaterialet uppdaterats och spridits till besökande målgrupper.
I samband med projektets utbildningar har den marknadsöversikt som är framtagen i Energimyndighetens projekt LÅGAN marknadsförts för att öka kännedomen och användningen av den.
Projekttid
Projektet pågick under perioden 2012-04-02—2013-03-29
Mer information:
Projektledare
Mathias Söderholm
Tel nr: 070-104 57 13
Länkar
Lågenergihus för attraktivt boende
www.svenskventilation.se
www.swedisol.se
www.nollhus.se
www.energimyndigheten.se
Dokument för nedladdning
