Framtidens solel i Östra Mellansverige, fas II
Framtidens solel är ett projekt som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och har som syfte att öka användningen av solel i små och medelstora företag i Östra Mellansverige (förkortat ÖMS). Arbetet med förnybar energi och hållbarhetsfrågor ökar konkurrenskraften hos företag och minskar deras koldioxidutsläpp. Projektet pågår till 2022.
Bakgrund
För närvarande pågår ett stort omställningsarbete i Sverige mot ett fossilfritt samhälle och regeringen har fastställt en rad mål kopplat till detta. Dessa är bland annat att Sveriges fordonsflotta ska vara oberoende av fossila bränslen fram till år 2030, en minskning om 40% av växthusgaser fram till år 2020 jämfört med 1990 och att halva Sveriges energianvändning 2020 ska komma från förnybara energikällor.
Solel är en av de komponenter som kan bidra till uppfyllandet av dessa mål, då solen har en mycket stor potential som energikälla. Under en timmes tid strålar det in nog med energi på jordens yta för att täcka hela mänsklighetens elbehov under ett år. Allt fler länder satsar också på el från solen.
Projektet
Det praktiska arbetet genomförs av ett antal koordinatorer i deltagande län i: Energikontoret Östra Götaland (Östergötland), Region Örebro län (Örebro), Länsstyrelsen Västmanland (Västmanland) och Energikontoret i Mälardalen (Uppsala och Södermanland). Även STUNS Energi arbetar med utvecklingsinsatser vilka kommer hela ÖMS-regionen till del.
Huvuddelen av projektets resurser är styrda till dessa koordinatorer och syftet med detta upplägg är projektets fokus på: Kunskapsinsamling och kunskapsöverföring över hela ÖMS-regionen och genomförandet av samordnade insatser inom flera olika utvecklingsområden. Koordinatorn utgör en motor och kontaktpunkt i länet och kan vara en stödjande roll vid andra organisationers insatser och utvecklingsarbete för att främja användning av solel i små och medelstora företag.
Aktiviteter
Aktiviteterna är kopplade till sju utvecklingsinsatser (moduler) som innehåller kunskapsinsamling, analys, utredningar, information, kunskapsöverföring mm. Resultat och erfarenheter av enskilda aktiviteter ska spridas i hela Östra Mellansverige så att den samlade kunskapen i regionen ökar och att framgångsrika insatser som genomförs inom projektet kan kopieras i andra organisationer och aktörer.
Målgrupp
Målgrupp för projektet är små och medelstora företag men också andra organisationer och aktörer inom privat, offentlig ideell sektor. En särskilt viktig målgrupp är de 52 kommunerna i Östra Mellansverige då flera av de sju utvecklingsinsatserna är riktade mot denna målgrupp. Dessutom utgör 19 av dessa kommuner medfinansiärer i projektet.
Särskilda aktiviteter för medfinansierande aktörer
Projektet erbjuder deltagande från alla kommuner i Östra Mellansverige. De kommuner som medfinansierar projektet har dock möjlighet att påverka dess genomförande samt ta del av särskilda resurser, vilket bland annat innebär:
- Möjlighet att påverka innehållet i och prioritering av aktiviteter.
- Nätverk för medfinansierande kommuner genom träffar för erfarenhetsutbyte.
- Avropa resurser från projektet till egna aktiviteter och insatser i de fall nyttan av detta kommer många aktörer till godo.
- Möjlighet till processtöd från koordinator.
- Möjlighet till föranmälan till aktiviteter med begränsat antal platser.
Medfinansiärer:
Region Uppsala, Region Östergötland, Regionförbundet Södermanland, Region Örebro län, Region Västmanland, Länsstyrelsen Östergötland, STUNS, Länsstyrelsen Örebro, Energikontoret i Mälardalen, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Motala kommun,
Mjölby kommun, Vadstena kommun, Karlskoga kommun, Örebro kommun, Västerås kommun, Köpings kommun, Lindesberg kommun, Uppsala kommun, Håbo kommun, Heby kommun, Avesta kommun, Östhammars kommun, Eskilstuna kommun, Nyköpings kommun, Katrineholms kommun, Örebro kommun.
Projektperiod
2019–02-01 till 2022-01-31
För mer information se projektets hemsida www.framtidenssolel.se
Mer information:
Läs mer här:
Projektet har en egen hemsida:
www.framtidenssolel.se
Tidningsreportage:
Ökat intresse för solel i KAK
De vill få fler företag att investera i solel (E-kuriren)
Interaktiv Solkarta:
Här kan du ta del en interaktiv presentation av antalet installerade solcellsanläggningar i respektive län.
Interaktiv Solkarta
Gröna Solkartor:
PDF: Solkarta Södermanlands län
PDF: Solkarta Uppsala län
PDF: Solkarta Västmanlands län
PDF: Solkarta Gotlands län
Informationsblad om solel:






1 kommentar