2022-07-08

Energikontoret i Mälardalens vd Lina Gellermark nominerad till prestigefullt klimatpris

Nyhet

”Bara nomineringen är en vinst i sig”, säger Lina Gellermark, vd på Energikontoret i Mälardalen.

Lina Gellermark uppmärksammas för sitt arbete inom hållbar energiutveckling – sedan igår står det klart att hon är en av tolv nominerade till The Roger Léron Award. Utmärkelsen delas ut till ”enastående individer” som på ett märkbart sätt har bidragit till energiomställning på lokal, regional och europeisk nivå. Vinnaren utses av nätverket The European Federation of Agencies and Regions for Energy and Environment (Fedarene) under en ceremoni i Bryssel, den 27 september.

– I snart 20 år har Lina varit en äkta ambassadör för energieffektivisering, och det finns ingen tvekan om att hon verkligen brinner för det hon gör, säger Christel Liljegren, vd på Energikontor Sydost, som rekommenderade Lina till 2022 års upplaga av The Roger Léron Award. Lina missar sällan en möjlighet att bygga nätverk eller knyta kontakter som stärker förutsättningar för samverkan mellan aktörer som kan bidra till en mer hållbar utveckling.

Varma rekommendationer

Helhjärtat bakom rekommendationen står även Andres Muld, tidigare generaldirektör och avdelningschef för statens Energimyndighet i Sverige och styrelseordförande för föreningen Energikontoren Sverige 2017–2020.

– Under min tid som styrelseordförande imponerades jag mycket av Linas problemlösningsförmåga och gedigna kompetens inom energi, verksamhetsutveckling och styrelsearbete, säger Andres. Hon har visat prov på en imponerande drivkraft och bidragit enormt till etableringen av energikontor som idag täcker hela Sverige.

Jan Andhagen, vice verkställande direktör på Mälarenergi AB i Västerås och under 2010–2020 Linas ordförande i styrelsen för Energikontoret i Mälardalen, håller med:

Driv som Linas smittar. Jag kan inte tänka mig en bättre lämpad kandidat att uppmärksammas med ett sådant erkännande. Jan Andhagen, vice verkställande direktör på Mälarenergi AB i Västerås

Första svenska kvinnan att nomineras

Som nominerad till det prestigefulla klimatpriset är Lina i gott sällskap. Bland övriga nominerade finns borgmästare, företagsgrundare och ledare inom energi- och klimatområdet från Europas alla hörn. Lina är den första personen från Sverige att nomineras sedan 2016, och den första svenska kvinnan i utmärkelsens historia att uppmärksammas för sina insatser.

Vinnaren utses i Bryssel

Det europeiska priset har sedan 2015 delats ut för att uppmärksamma personer som utmärker sig i sin strävan att bidra till energiomställningen, och i fokus för årets upplaga ligger ledare inom energieffektivisering. 2020 delades vinsten ut till Gérard Dellinger, tidigare borgmästare i Saint-Julien-en-Quint, Frankrike, för grundandet av en lokal förening för grön energi. 2022 års vinnare kommer utses under en ceremoni i Bryssel den 27 september.

Läs mer om de nominerade