Energieffektiva företag i Östra Mellansverige
Projektet bidrar till att små och medelstora företag ökar sin konkurrenskraft, och minskar sin klimatpåverkan. Detta sker genom arbete med energieffektivisering, och att samverkan mellan viktiga aktörer inom området förstärks och nyetableras. Projektet utgörs av tio aktiviteter/delprojekt riktade mot små och medelstora företag, organisationer som dessa företag möter och kommuner. Projektet pågår mellan 2015 och 2018, och finansieras av Tillväxtverket genom strukturfondsprojekt samt tillväxtansvariga i Östra Mellansverige.
Bakgrund
I Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF) Östra Mellansverige (ÖMS) analys återfinns en stor potential för energieffektivisering hos svenska företag. Under 2014 gjordes en förstudie av Energikontoren i Östra Mellansverige som identifierade tre huvudsakliga orsaker till att potentialen av energieffektivisering inte fullt utnyttjas i företag:
- Brister i samordningen mellan aktörerna som arbetar med företag
- Företagens brist på kapacitet att vidta åtgärder i form av erfarenhet och resurser
- Företagens brist på beställarkompetens
Detta projekt syftar till att överbrygga dessa hinder och på så vis skapa förutsättningar för att små och medelstora företag blir energieffektivare och konkurrenskraftigare.
Projektet
Projektet drivs av de tre energikontoren i Östra Mellansverige: Energikontoret i Mälardalen, Energikontoret Region Örebro län och Energikontoret Östra Götaland. I projektet ska tio stycken aktiviteter/delprojekt (HA) höja kapaciteten för energieffektivisering hos små och medelstora företag i Östra Mellansverige.
HA1: Kapacitetshöjning energikontor i samverkan
Energikontoren behöver kunna samordna och utnyttja resurser och kompetens bättre under projekttiden, och på längre sikt i arbetet för deltagande företag. Tre workshops kommer genomföras med fokus på hur samarbetet mellan energikontoren skall utvecklas. Ett stort fokus kommer att läggas på de horisontella kriterierna för att öka energikontorens kapacitet att ta hänsyn till dess betydelse i projektarbetet.
Energikontoret Region Örebro län är huvudansvarig för aktiviteten.
HA2: Utveckla samverkan mellan och bygga kapacitet hos viktiga aktörer
Aktiviteten syftar till en samordning och kapacitetshöjning mellan såväl offentliga som privata aktörer vilka berörs av projektets aktiviteter. Erfarenhetsutbyte, kartläggning av kompetenser och verksamheter inom energieffektivisering och förnybar energi i regionen är en grundförutsättning för att gå vidare med ett riktat arbete mot företag. Aktörerna kommer kontinuerligt att erbjudas delta på möten för dialog och diskussion om utveckling av samverkansformer, gemensamma projekt och aktiviteter. Aktörerna kommer också att informeras och få kunskap om de horisontella kriteriernas betydelse för konkurrenskraft och energieffektivisering i små och medelstora företag.
Energikontoret Region Örebro län är huvudansvarig för aktiviteten.
HA3: Energiforum
Energiforum kommer vara årliga utåtriktade mötesplatser för aktörerna i Östra Mellansverige som för ut aktuell information och kunskap inom energieffektivisering, energiteknik och energitjänster. Energiforum är en plattform för dialog och mötesplats mellan företag, leverantörer, forskare, innovatörer, myndigheter med flera.
Energikontoret i Mälardalen i samarbete med Energikontoret Region Örebro län är huvudansvarig för aktiviteten.
HA4: Effektivisera energi- och klimatrådgivarnas företagsrådgivning
Energimyndigheten har gett de kommunala energi- och klimatrådgivarna (EKR) i uppdrag att utföra uppsökande rådgivning till företag med värmesystem (olje- eller biobränsleanläggning) större än 20 kW eller luftkonditioneringssystem större än 12 kW. Detta enligt EU:s direktiv 2010/31/EU om byggnaders energiprestanda, även kallat EPBD2. Enligt miljöbalken ska miljöinspektörer på kommuner och Länsstyrelser tillämpa tillsyn på energiområdet. Kompetens inom energiområdet ska minska osäkerheten hos miljöinspektörer kring denna tillämpning, och metodik för företagskontakt hos EKR ska stimulera arbetet med energieffektivisering.
Aktivitetens ska effektivisera EKR:s arbete med EPBD2, samt tillhandahålla metodik för ökad samverkan med näringslivet och därmed nå kompetensutveckling hos både EKR och medverkande företag.
Energikontoret Östra Götaland är huvudansvarig för aktiviteten.
HA5: Energiklok Affärsrådgivning
Energiklok Affärsrådgivning bygger på att skapa en djupgående och långsiktig beteendeförändring hos företag när det gäller energibesparing och energieffektivisering.
Aktiviteten ska bidra till energieffektivare småföretag genom att infoga ett element av energieffektivisering- och energibesparingsråd i affärsrådgivningssammanhang. Att arbeta med energieffektiviseringsfrågor inom affärsrådgivning resulterar i energieffektiva företag, som ofta får konkurrensfördelar som lägre kostnader. Att koppla ihop de Regionala Energikontorens energieffektiviseringskompetens, med Almis affärsrådgivare och energi- och klimatrådgivarnas möjlighet till att coacha företagen genom processen, skapar goda förutsättningar att realisera företagens fulla besparingspotential.
Energikontoret i Mälardalen är huvudansvarig för aktiviteten. ALMI företagspartner är en viktig samverkans aktör i aktiviteten.
HA6: Speciella insatser med nyckelpersoner i företag
Ett identifierat hinder för att inte den potential till energieffektivisering som ofta finns i företagen realiseras ligger ofta i bristande kunskap hos företagsledning och nyckelpersoner i företaget. Genom de olika aktiviteterna i projektet kommer olika metoder att prövas för att undanröja detta hinder.
Energikontor Regionförbundet Örebro Län är huvudansvarig för aktiviteten.
HA7: Energismart är lika med affärssmart
Enligt erfarenhet har företagen för lite kunskap om energifrågor och ledningen har för lite förståelse om att energieffektivisering bidrar till bättre lönsamhet. Genom aktiviteten Energismart är lika med affärssmart får företag en möjlighet att sätta fokus på arbetet för ett energismart och affärsmässigt företagande.
Målsättningen med aktiviteten är att företagen intresserar sig för ett systematiskt energi- och klimatarbete och gör åtgärder genom att utveckla sin affärsmodell med affärsutveckling och kommunikation i fokus, samt genom erfarenhetsutbyten med andra företag och övriga aktörer med koppling till energifrågor i ÖMS-regionen.
Energikontoret i Mälardalen är huvudansvarig för aktiviteten.
HA8: Energieffektiva företag i nätverk
Att samla företag i grupper för att arbeta med energieffektivisering i sina egna verksamheter under professionell ledning har prövats på flera platser i Sverige med goda resultat. I Örebro län tillämpades detta arbetssätt i ett KLIMP-projekt som avslutades 2012 med goda resultat. I Eskilstuna och Östergötland finns också exempel på detta arbetssätt. Arbetssättet bygger upp kontakter mellan företag, konsulter, myndigheter, energileverantörer, energikontor och energirådgivare på ett positivt sätt. Därmed skapas förutsättningar för bestående nätverk som arbetar med energifrågorna på ett smart och långsiktigt sätt.
Energikontoret Östra Götaland är huvudansvarig för aktiviteten.
HA9: Innovativa lösningar
Aktiviteten ska ge stimulerande åtgärder som kan leda till konkreta energibesparingar eller minskade utsläpp av växthusgaser och att stärka företagens långsiktiga konkurrenskraft. En förutsättning för att ett företag att ska kunna få detta stöd är att företaget genomfört en energianalys. Stödet kan ges till konsultutredningar eller till investering. Styrgruppen beslutar om hur dessa medel ska fördelas. Samråd med Tillväxtverket kommer ske om utformning av detta stöd.
Energikontoret Region Örebro län är huvudansvarig för aktiviteten.
HA10: Projektkoordinering och administration
Energikontoret Region Örebro län är huvudansvarig för projektkoordinering och administration.
Projekttid
Projektet pågår mellan 2015-09-01 och 2018-12-31
Mer information:
Mathias Söderholm – Projektledare
070-104 57 13
mathias.soderholm@energikontor.se







5 kommentarer