Effektivisering av kommunala transporter i Uppsala, Västmanlands och Södermanlands län (avslutat)
Länsstyrelserna i Uppsala, Västmanlands och Södermanlands län har mellan 2011 och 2014 drivit ett projekt för att effektivisera de kommunala transporterna i 16 av länens kommuner. Projektet har visat på de besparingsmöjligheter som finns inom transportområdet för kommunerna, samt fått kommunerna att vidta direkta åtgärder för att effektivisera det interna transportarbetet. Projektet drevs, leddes och stöttades av länsstyrelserna i Uppsala, Västmanland och Uppsala län, och finansierades av Energimyndigheten.
I projektet deltog totalt 16 kommuner från de tre länen. Tillsammans har kommunerna minskat sin energianvändning med 830 MWh inom transportsektorn, vilket motsvarar en minskning på 6 procent. Även koldioxidutsläppen har minskat med 6 procent eller 215 ton.
Bakgrund
År 2014 var 95 % av det bränsle som användes för transporter i Sverige fossilt, och biobränslen ersatte endast delvis de fossila bränslena. Om klimatmålen skulle nås inom transportsektorn behövde en omfattande effektivisering av transporterna ske. Enligt Trafikverket fanns en besparingspotential på mer än 20 % av energianvändningen i de flesta kommuner. Det fanns även utrymme för ekonomiska besparingar på minst 10 % av kostnaderna för tjänsteresor inom kommunerna.
Många kommuner saknade kunskap och erfarenhet om hur energieffektivisering genomförs inom transportområdet. Bakgrunden till att kunskap saknades var att detta område inte hade prioriterats. Brist på tradition och kunskap av arbete med transporter gjorde det svårt för kommunerna att komma igång med energieffektivisering. Samtidigt visade erfarenheter på att kommunerna kunnat göra väsentliga förbättringar genom relativt enkla åtgärder såsom val av fordon, antal fordon, körsätt och reseplanering.
Projektet
Projektet var uppbyggt i två etapper. Den första etappen startade med en utbildningsdag. Under etappen skulle kommunernas effektiviseringspotential beräknas och mål sättas för energieffektiviseringen. Underlagsmaterial togs fram som visar hur effektiviseringar skulle uppnås.
I den andra etappen påbörjades förändringsarbetet som skulle leda till målen. Slutrapport lämnades till Länsstyrelsen och innehöll en plan för kommunens fortsatta transporteffektiviseringsarbete. Kommunerna fick själva välja vilken typ av projekt och åtgärder de ville jobba med.
Under projektets gång arrangerade länsstyrelserna utbildningsdagar för kommunerna till vilka man bjöd in ämneskunniga föreläsare.
Resultat
Tillsammans har kommunerna minskat sin energianvändning med 830 MWh inom transportsektorn, vilket motsvarar en minskning på 6 procent. Även koldioxidutsläppen har minskat med 6 procent eller 215 ton. Resultaten baseras på drivmedelsstatistik från 2011 respektive 2013. Hur mycket av denna minskning som går att tillskriva projektet är dock svårt att säga. De flesta kommuner kommer att ha sina åtgärder på plats först 2014 varför ytterligare besparingar kan förväntas inom de delar av transportområdet som man arbetat inom med inom projektet men även genom spridningseffekter till övriga delar av de kommunala transporterna.
De kommuner som deltog var Arboga, Enköping, Fagersta, Flen, Hallstahammar, Heby, Håbo, Knivsta, Kungsör, Köping, Strängnäs, Surahammar, Trosa, Uppsala, Älvkarleby, Östhammar.
Projekttid
Projektet pågick mellan 2011-12-12 och 2014-04-30.
Mer information:
Lina Yng
Telefonnummer: 070-540 09 97
Länkar:
www.effektivarekommunalatransporter.se
Dokument för nedladdning:
Slutrapport-transportprojekt från huvudprojektet
Lst-vastmanland-presentation-jd-140423.pptx
Policy-riktlinjer-for-resor-info-enheter-lst-23-apr-vas_rv2.pptx


