2022-05-05
Nyhet
Rigmor Thorstensson från Strängnäs tog hjälp av energi- och klimatrådgivningen för att skaffa solceller till sin bostadsrättsförening.
Allt fler vill kunna ladda bilen hemma – även de som bor i lägenhet. Det vet Rigmor Thorstensson från Strängnäs. Hon är sekreterare i en bostadsrättsförening på god väg att skaffa sina allra första laddplatser. Till sin hjälp har Rigmor tagit den kostnadsfria energi- och klimatrådgivningen som kommunen erbjuder. ”Det är bara en tidsfråga innan efterfrågan på laddplatser ökar, så det är bra att vara ute i god tid när det fortfarande går att få statligt installationsstöd”, säger hon.
Rigmor tog det första steget mot att skaffa laddplatser med en enkel enkät. Den visade att det fanns ett intresse bland de boende i föreningens 12 lägenheter, och sommaren 2021 var det dags. Men hur skulle de egentligen börja?
– Vi tyckte att det bästa var att vända oss till kommunen, som då berättade om energi- och klimatrådgivningen, säger Rigmor. Sedan hörde rådgivaren Mostafa Saleh av sig till oss, och det har varit en uteslutande positiv kontakt.
Med Mostafas hjälp, i form av digitala möten, mallar och andra informationsunderlag, har Rigmor kommit en bra bit på väg. Föreningen har efterfrågat flera offerter. Inom kort ska de reservera ett belopp i Naturvårdsverkets installationsstöd, Ladda bilen, i samband med att de väljer leverantör. Stödet kan täcka upp till 50 procent av kostnaden, som mest 15 000 kronor per laddplats, för installationen.
Mostafa har tittat på alla offerter för att hjälpa oss utvärdera vilken lösning och leverantör som är de mest rimliga för vår förening, och det tycker jag är fantastiskt. Rigmor Thorstensson
Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende service. Rigmor, som inte hade hört talas om tjänsten innan hon tog kontakt med kommunen, var så nöjd att hon tipsade en vän i en grannförening på samma gata. Och nu har även den föreningen påbörjat arbetet med att skaffa laddplatser.
– Ju fler som hittar den kommunala energi- och klimatrådgivningen, desto bättre, säger Mostafa. Laddplatser för el- och hybridbilar är bra för miljön och en värdehöjare för bostadsrättsföreningen, men det finns många alternativ och det är inte alltid helt enkelt att veta i vilken ände man ska börja. Därför kan vi som rådgivare se över möjligheten att skaffa laddplatser, titta på offerter, hjälpa till med ansökan till installationsstöd och svara på frågor, allt med hänsyn till just din förening.
Bostadsrättsföreningen i Strängnäs skaffar laddplatser framför allt på grund av efterfrågan. Men också eftersom det höjer värdet på föreningen, och för att det statliga installationsstödet kan komma att försvinna.
– Jag har också engagerat mig för att jag själv är intresserad av att skaffa elbil längre fram, och kanske blir det en laddplats vid fritidsboendet också, säger Rigmor.