Uthållig kommun (avslutat)
Föreningen Sveriges Regionala Energikontor (FSEK) har mellan 2009 och 2011 drivit projektet Klustersamordning inom programmet Uthållig kommun, som finansierades av Energimyndigheten. Projektet är en del av det nationella programmet Uthållig kommun och har bidragit till att det dagliga arbetet i kommunerna ska vara så hållbart som möjligt ur ett ekologiskt och ekonomiskt synsätt. Totalt har 66 kommuner deltagit i projektet.
Kluster och klustersamordnare
För att upprätthålla en regelbunden dialog mellan Energimyndigheten och samtliga kommuner samt för att kunna stödja kommunala kontaktpersoner och programledare med verksamhetsplanering, ledning, uppföljning, rapportering och liknande valde Energimyndigheten att inrätta en regional struktur. Programmet indelades i åtta grupperingar, så kallade kluster.
Energikontoren fungerade som klustersamordnare, i detta uppdrag har de anordnat klusterträffar, seminarier och utbildningar, deltagit i kommunbesök och allmänt fungerat som ett stöd för kommunerna i deras arbete kopplat till Uthållig kommun. Många projekt som annars inte hade blivit av har tillkommit tack vare klustersamordnarnas närvaro, till exempel inom transportområdet, upphandlingsområdet och logistikområdet.
Etapp 1 – fem kommuner
De fem kommuner som har deltagit i etapp 1 av programmet Uthållig kommun är Borås, Solna, Ulricehamn, Vingåker och Örnsköldsvik.
De fem kommunerna har efter en intresseanmälan valts ut för att de har kunnat visa att de har förutsättningar för god samverkan inom kommunen och med det lokala näringslivet. De representerade också tillsammans olika ”typkommuner” om man ser till antal invånare, geografiskt läge och karaktär.
Processen styrdes av kommunernas egna initiativ och krafter. De har själva formulerat sina lokala mål och handlingsplaner för arbetet inom programmet. Resultaten och erfarenheterna ska användas i det fortsatta arbetet med hållbar tillväxt i landets alla kommuner.
Etapp 2 – 63 kommuner
Etapp 2 av programmet Uthållig kommun började under 2008.
Energimyndigheten delade in deltagande kommuner i regionala kommunkluster. Anledningen till detta var att förstärka den regionala samverkan mellan kommunerna. Klustren har delats upp i åtta grupper, en för stora kommuner och sju av mer regional karaktär.
Tillsammans med länsstyrelser, högskolor och andra regionala aktörer planerade, samordnade och stödde Energikontoret arbetet med Uthållig kommun. Det innebar en nära kontakt med Energimyndighetens kontaktperson och med de kontaktpersoner som fanns i respektive kommun. I Energikontorets arbete ingick även att vara en länk mellan det nationella och lokala planet samt att anordna utbildningar i både regionen som helhet och i enskilda kommuner.
På Energimyndighetens webbplats kan du läsa mer om projektets upplägg, myndighetens interna arbetsgrupp, avsiktsförklaringarna, de gruppvisa mötena, tidsplanen och så vidare. Etapp 2 är avslutad sedan 2011-06-30.
Deltagande kommuner
Alingsås, Alvesta, Aneby, Avesta, Borgholm, Borlänge, Emmaboda, Eskilstuna, Falköping, Gotland, Hagfors, Haninge, Helsingborg, Huddinge, Hudiksvall, Hultsfred, Härryda, Högsby, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kil, Lerum, Lilla Edet, Lindesberg, Linköping, Lund, Lycksele, Mora, Mölndal, Mönsterås, Mörbylånga, Norrköping, Nybro, Nyköping, Olofström, Oskarshamn, Piteå, Sala, Sigtuna, Smedjebacken, Storuman, Strängnäs, Sundsvall, Sunne, Säffle, Söderhamn, Timrå, Torsås, Tranås, Trosa, Uppsala, Vimmerby, Vänersborg, Värmdö, Västervik, Västerås, Åmål, Åre, Älvdalen, Örebro och Österåker.
