Unga utforskar energi (avslutat)
Unga utforskar energi var ett projekt som syftade till att engagera hushåll att spara energi på ett roligt sätt. Elever från Djurgårdsskolan och Skogstorpsskolan i Eskiltuna gjordes till ”energisparagenter” i sina egna hushåll. Med hjälp av sin mobiltelefon som var kopplad till hushållets elmätare kunde eleverna på ett roligt och interaktivt sätt spara energi i sina hem. 127 elever deltog och energibesparingar i hushållen gjorde på lite över 11 %.
Projektet finansierades av Energimyndigheten. Samarbetspartners var Mobile Interaction, Eskilstuna Energi och Miljö, SEVAB och Interactive institute samt Mattias Svahn från Handelshögskolan i Stockholm har forskat på projektet. Projektet pågick under 2011.
Bakgrund
Energi är en viktig resurs i dagens samhälle och sedan 70-talet har användning av el i svenska hushåll ökat med ca 50 %. Ineffektiva aktivitetsmönster och beteenden står för en stor del av denna ökning. En undersökning visar att en majoritet av dagens ungdomar vill spara energi, men har bristfälliga kunskaper om hur man gör det på ett effektivt sätt. Om ungdomarna får rätt kunskap ökar möjligheterna till ett förändrat beteende.
Projektet startades på initiativ av Interactive Institute, som redan har genomfört en testomgång av spelet Power Agent med goda resultat i Växjö och Smedjebacken. Energikontoret i Mälardalen ansökte om Energimyndighetens stöd till informations- och utbildningsprojekt.
Projektet
Unga utforskar energi var ett projekt med syfte att engagera hushåll att spara energi på ett roligt sätt. Vi rekryterade elever på Djurgårdsskolan och Skogstorpsskolan att bli energisparagenter i sina egna hushåll. Med hjälp av sin mobiltelefon som var kopplad till hushållets elmätare kunde de på ett roligt och interaktivt sätt spara energi i sina hem. 126 ungdomar i 4 klasser, årskurs 6, 7 och 8, spelade spelet. För forskningens skull användes en referensgrupp till varje spelklass som bestod av en klass i samma årskurs med liknande referenser.
Spelet
Interactive institute stod för spelidéer och mobiltelefonspelet togs fram av Mobile Interaction. Det befintliga spelet Power agents användes som grund till Agents Against Power Waste, som vi kallade spelet i detta projekt. Grafik och menyer omarbetades och anpassades för att passa så många telefoner som möjligt. Det färdiga spelet innehöll en tipsbana, en quiz och statistik i form av nuvarande energianvändning jämfört med normal.
Arbetsfördelning inom projektet
Energikontoret i Mälardalen var projektledare och genomförde projektet tillsammans med
Interactive Institute och Mobile Interaction. Interactive Institute stod för framtagning av spelinnehåll och uppdragens karaktär. Mobile Interaction stod för spelutveckling och ansvarade för att spelet fungerade under tävlingsperioden. Eskilstuna Energi och Miljö samt SEVAB levererade alla mätvärden för hushållen
Mattias Svahn på Handelshögskolan i Stockholm forskade, och hans resultat kommer finnas med i hans doktorsavhandling.
Resultat
Energikontoret tog fram ett utbildningsmaterial som trycktes upp i ett 18-sidigt liggande A4-format. Materialet tar upp energikällor, energianvändning, växthuseffekten, människans klimatpåverkan samt en kort beskrivning av spelet och dess uppdrag.
Spelet spelades under en fyraveckorsperiod och nådde fyra klasser på Djurgårds- och Skogstorpsskolan med totalt 127 elever i årskurserna 6–8.
26 dagar efter spelperioden låg besparingen på 15 %, och 101 dagar efter tävlingen låg besparingen på lite över 11 %.
Projekttid
Projektet pågick under 2011.
Ett stort tack till lärare och elever på Djurgårdsskolan och Skogstorpsskolan för ett gott genomförande.
