Pressmeddelande
2020-04-16
Svensk solenergi ökade stadigt under 2019
Allt fler hustak pryds av solpaneler – under fjolåret installerades nästan 19 000 nya solcellsanläggningar runtom i landet. Det innebär en ökning med 72 procent sedan 2018, enligt en sammanställning från Energimyndigheten. Trenden i Mälardalen är densamma, mängden installerad effekt har ökat kraftigt i Södermanlands, Västmanlands, Uppsala och Gotlands län.
Enligt Sveriges energi- och klimatmål ska andelen förnybar energi vara minst 32 procent av den totala energianvändningen 2030, och 2040 ska elproduktionen vara 100 procent förnybar. I dagsläget kommer mindre än en procent av Sveriges elenergi från solen. Det kan jämföras med motsvarande siffra för Tyskland, ett land med likvärdig solinstrålning, som är ungefär tio procent. Ökningen av svensk solenergi är mycket positiv, menar Martin Holgersson, projektledare på Energikontoret i Mälardalen.
– För att vi ska nå klimatmålen är det viktigt att utbyggnaden av solel fortsätter att öka, säger Martin. Och samtidigt är det bra för det regionala näringslivet, eftersom solel kan bidra både till minskade koldioxidutsläpp och ökad konkurrenskraft för hållbarhetsmedvetna företag och organisationer.
Kommunerna som mer än fördubblade mängden solel
Martin är projektledare inom Framtidens solel i östra Mellansverige, ett projekt med syfte att bidra till utvecklingen av ett fossilfritt samhälle genom att hjälpa små- och medelstora företag att investera i och använda solen som energikälla. Som en del av projektet sammanställer han statistik för Mälardalen och räknar ut den installerade effekten solel fördelad på antal invånare per län och kommun.
– Under 2019 ökade mängden installerad effekt med 43 procent i Södermanlands län, 67 procent i Västmanlands län, 62 procent i Uppsala län och 63 procent i Gotlands län, säger Martin.
De kommuner i Mälardalen som under året ökade mängden solel mest är Gnesta kommun med 160 procent, Älvkarleby kommun med 146 procent och Hallstahammar kommun med 111 procent. Fördelas den installerade effekten på antalet invånare kommer Gotlands län på första plats med 155 watt solel per person. Heby kommun ligger på en nationell andraplats, med 243 watt solel per person.