Pressmeddelande
Sörmländska näringslivet trampar för minskad klimatpåverkan
Genom att cykla till jobbet eller i tjänsten ökar folkhälsan, samtidigt som företaget och individen spar pengar och minskar sin miljöpåverkan. Vinsterna är många och som arbetsgivare finns det mycket att göra som underlättar för de anställda att välja cykeln. Därför kommer de deltagande arbetsplatserna bedömas utifrån ett antal kriterier som främjar cyklande, exempelvis om det finns tjänstecyklar och duschmöjligheter.
Cykeln har just nu medvind, beslutsfattare nationellt men framförallt lokalt vill se ökad cykling och framhäver cyklingens nyttor. För arbetsgivaren finns stora vinster att göra kopplat till lägre sjukfrånvaro och hälsosammare personal. Cykelpendling minskar risken för hjärt-kärlsjukdom och cancer med närmare hälften enligt en studie publicerad i British medical journal. Andra studier visar att sjukfrånvaron minskar med i genomsnitt en dag per år för de som cyklar regelbundet. För en arbetsplats är det helt enkelt friskvård att uppmuntra personalen till cykling.
Energikontoret i Mälardalen i samverkan med Miljö- och klimatrådet i Sörmland har påbörjat ett arbete för Cykelsamverkan Sörmland. I samarbete med de fyra sörmländska kommunerna Nyköping, Eskilstuna, Oxelösund och Katrineholm samt landstinget i Sörmland driver Energikontoret arbetet för Cykelvänligare arbetsplatser. Arbetsplatser kommer att bedömas utifrån kriterier i fem olika nivåer som motsvarar en till fem stjärnor. För att vara berättigad till stjärnorna och äran som tillhör en nivå måste en andel av kriterierna från den och varje föregående nivå vara uppfylld. Det innebär att man för att bli godkänd för en stjärna behöver tillhandahålla saker som cykelparkering, tjänstecyklar och cykelhjälmar. För att nå två stjärnor tillkommer exempelvis låst cykelutrymme, tjänstecykel med elassistans och cykelverktyg. På den femstjärniga och slutgiltiga nivån finns kriterier som en årlig budget för beteendepåverkande arbete avseende cykelfrågor. Genom Cykelvänlig arbetsplats får företagen möjlighet att reflektera över sitt eget arbete med cykelfrågor, samtidigt ges verktyg och stöd för att förbättra cykelmiljön på arbetsplatsen.
Samtliga deltagande arbetsplatser diplomeras av Länsstyrelsen vid en ceremoni vid residenset i Nyköping, detta sker i samband med den årliga Europeiska Trafikantveckan. Sen kan de nyblivna cykelvänliga arbetsplatserna stolt visa upp att de värnar både om sina anställda och vårt klimat.
För att inviga arbetet kommer startmöten hållas för deltagarna i Eskilstuna (fredag 8 juni), Katrineholm (måndag 11 juni) och Nyköping (fredag 15 juni).
För mer information kontakta
Projektledare – Helena Ek, 073-399 43 17, helena.ek@energikontor.se
Expert hållbar transport – Magnus Hellstrand – 070-216 34 14, magnus.hellstrand@energikontor.se