Pressmeddelande
2019-12-18
17 informationsträffar om solenergi har gett stort gensvar i östra Mellansverige
Trots att solenergi är en god källa till förnybar el, kommer mindre än 1 procent av Sveriges elförsörjning från solceller. Det är anledningen bakom Solturnén – en serie informationsträffar som bland andra Energikontoret i Mälardalen har arrangerat under hösten. ”Jag bestämde mig för att skaffa solpaneler där och då”, säger Peter Skelander, en av turnéns besökare.
Peter Skelander deltog i turnéstoppet som arrangerades i Håbo. Möjligheten att ställa praktiska frågor, träffa utställare och prata med föredragshållare som Länsförsäkringar var knuffen som behövdes, menar han.
– Jag bestämde mig för att skaffa solpaneler där och då. Jag har länge funderat på det utan att riktigt komma till skott, men att träffa ägare till olika typer av solelanläggningar och kunna prata med experter om just mina förutsättningar var väldigt givande, säger Peter.
Han har nu lagt en beställning på 41 solpaneler, med leverans i januari, till sitt bostadshus och garage i Bålsta. Efter informationsträffen ser Peter det som en god investering.
– En solelanlägging höjer värdet på huset, och den kommer sänka mina långsiktiga elkostnader. Solpanelerna har en garanti på 30 år och de betalar sig efter ungefär tio år, vilket betyder att de ger avkastning i närmare 20 års tid, säger Peter.
Över 500 besökare
Okunskap är en anledning till att inte fler väljer solel, men det finns ett stort intresse. Det menar Ylva Gullberg, utvecklingsledare på Energikontoret Region Örebro län, som är en av arrangörerna bakom Solturnén.
– Vi har lockat över 500 besökare, och många av turnéns 17 informationsträffar har varit fullsatta. Det tycker vi är glädjande eftersom vårt mål är att fler ska få upp ögonen för att solenergi är pålitligt, klimatsmart och en långsiktig, lönsam investering, säger hon.
Det är kostnadsfritt att delta
Solturnéns avslutande stopp arrangeras på Munktell Science Park i Eskilstuna den 30 januari.
– Vi vänder oss till små och medelstora företag som lantbruk, fastighetsägare och industriföretag. Vi erbjuder information om solceller som förhoppningsvis gör det lättare att ta steget till förnybar elproduktion, och det är helt kostnadsfritt att delta, säger Martin Holgersson, projektledare på Energikontoret i Mälardalen.
Solturnén arrangeras inom ramen för Framtidens solel i östra Mellansverige, ett projekt som drivs av Energikontoret i Mälardalen, Energikontoret Region Örebro län, Region Östergötland, Länsstyrelsen Västmanlands län, Länsstyrelsen Östergötland, STUNS Energi och ALMI företagspartner Östergötland. Projektet pågår från 2019–2022 och finansieras med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden.