Solelturnén ser tillbaka på ett upplyst Mälardalen
Solelturnén trotsade höstmörkret och kan nu se tillbaka på ett upplyst Mälardalen. Inte ljusmässigt utan snarare kunskapsmässigt. Solelturnén, vars syfte var att informera små och medelstora företag om solel och i denna turné sätta extra fokus på lantbruk, bestod av nio stopp runt om i Mälardalen. Turnén blev en riktig succé och på flertalet av stoppen var det fullt hus med “lapp på luckan”.
Solelturnén är en aktivitet inom projektet Framtidens solel i Östra Mellansverige (förkortat ÖMS) där små och medelstora företag (förkortat SMF) bjuds in till ett föredrag samt en mini-mässa. Under föredraget informeras besökande företag och lantbrukare allmänt om solel, dess historia, vilka regelverk man har att förhålla sig till samt vilka olika typer av investeringsstöd som finns att söka. Efter föredraget har besökarna möjlighet att möta ett antal solels-installatörer och leverantörer som verkar i deras region.
Projektet Framtidens solel är ett projekt som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och har som syfte att öka användningen av solel i SMF i ÖMS. Arbetet med förnybar energi och hållbarhetsfrågor ökar konkurrenskraften hos företag och minskar deras koldioxidutsläpp.
Fredrik Wedelstam på Energikontoret i Mälardalen, som tillsammans med Fredrik Björklund ifrån Stuns Energi, varit föredragshållare på turnén ser positivt tillbaka på resan som varit under hösten. Att se så många företagare och lantbrukare som intresserar sig i solel samt aktivt väljer att investera i solel är glädjande. I takt med en positiv prisutveckling i konsumenternas favör samt statliga investeringsstöd som tillkommit senaste åren ser vi en mycket positiv trend där fler väljer att investera i solel.
Gällande årets Solelturné har samtliga nio stopp, i Södermanland, Västmanland samt Uppsala län, resulterat i en samlad siffra på över 300 besökare. Många av stoppen hölls dessutom på gårdar där solel redan installerats, då årets turné hade riktat fokus mot just lantbrukare. På så sätt blev ämnet ännu mer påtagligt för besökarna. Resultatet då? En överväldigande del av besökarna tyckte att turnén var väl sammansatt och de kände att de kunde gå där ifrån med en ökad förståelse inom ämnet solel.
Vi på Energikontoret i Mälardalen och Stuns Energi som arbetat med att få ihop Solelturnén vill i och med detta rikta ett STORT TACK(!) till alla de kommuner, föreläsare och utställare som hjälpt oss i arbetet med Solelturnén.