Sammanfattande kort projektbeskrivning och bakgrund
På uppdrag av Länsstyrelsen i Södermanland åtar sig Energikontoret i Mälardalen att genomföra en potentialstudie för restvärme i Södermanlands län. Uppdraget avser kartläggning av potentialen för tillvaratagande av restvärme i Södermanlands län samt framtagande av en slutrapport. Uppdraget ska genomföras i dialog med Länsstyrelsen och i enlighet med gemensamt framtagen projektplan. Uppdraget avser perioden 2017-04-01 till 2017-12-31.
Mål: det långsiktiga målet med projektet är ett ökat nyttjande av industriell restvärme i Södermanlands län. För att möjliggöra detta krävs en ökad vetkskap om var värme finns och hur den skulle kunna användas.
Projektmål: synliggöra potentialen för tillvaratagande av industriell restvärme i Södermanlands län samt påbörja en dialog kring hur värmen skulle kunna tillvaratas.
Syfte: syftet med studien är att ge en övergripande orientering av tillgängliga restvärmeflöden i länet för en förbättrad regional blid av utgångsläget. Studien gör inte ansats på att ge en heltäckande fordjupning inom restvärmeområdet i länet.
I studien ingår att undersöka ungefärlig mångd, kvalitet och geografisk fördelning av restvärmepotentialen samt identifiera behovet av ett fortsatt arbete och dialog.
Resultatet ska bidra till ökad kunskap, inspiration, dialog och gemmensamma satsningar mellan näringsliv och offentlig sektor för ett ökat nyttjande av restvärme i Södermanland.
Arbetsbeskrivning:
Företagslistor: framtagande av företagslistor bestående av tillverkande industrier med en storleksordning av ca. 1 GWh köpt energi och uppåt. Länsstyrelsen bidrar med listor från B och C-objekt från tillsynsverksamheten.
Enkätutskick: framtagande av enkät för utskick till företagslistor via e-post. För ökaf svarsfrekvens kan kompletterande utskick via post behöva göras. Länsstyrelsen ansvarar för utskick av enkäten.
Företagskontakter: direkt kontakt med företag för kartläggning av potential, såväl utifrån spill- som avsättning av restvärmen, samt utvärdering av enkätsvar. Kontakter sköts via telefon, e-post, i viss mån fysiska möten, samt genom befintliga kontaktytor och nätverk. Kontakterna ska även bidra till att identifiera befintligt restvärmeutnyttjande i länet.
Utvärdering och potentialrankning: utvärdering av enkätsvar och potentialrankning utifrån ovanstående parameter. Bedömningen görs utifrån tre kategorier:
- Intressanta/stor möjlighet till att ta vara på spillvärme.
- Eventuellt intressanta objekt att gå vidare med men vidareutredningar krävs.
- Inte intressant i dagsläget.
GIS-kartor: den identifierade restvärmepotentialen visualiseras i GIS-kartor. Länsstyrelsen ansvarar för framtagning av kartorna.
Framtagande av rapport: resultatet av studien ska presenteras i en rapport, i liknande utformning som rapport “Spillvärmepotential i Skåne.”
Samarbetspartners
Länsstyrelsen Södermanland
Mer information:
Jonathan Rodriguez Polit – Projektledare
076-781 44 21
jonathan.rodriguezpolit@energikontor.se

Dokument att ladda ner: