REKLIM I (avslutat)
REKLIM var ett nationellt samarbete med Naturvårdsverket som har underlättat för och hjälpt små kommuner i arbetet med klimatstrategier. Fyra kommuner deltog från Energikontoret i Mälardalens region. Kommunerna antog tre dokument med klimatstrategier från REKLIM, och ytterligare en etapp av projektet har beviljats. Projektet pågick mellan 2007 och 2008, och finansierades av Naturvårdsverket.
Bakgrund
I Naturvårdsverkets regleringsbrev för 2006 fanns pengar avsatta till stöd för småkommuner i arbetet med att ta fram lokala klimatstrategier. Bakgrunden till det var att mindre kommuner inte har deltagit i LIP och KLIMP satsningar i samma utsträckning och att avstånden mellan aktiva och inaktiva kommuner ökar när det gäller klimatarbetet.
Projektet
REKLIM var ett nationellt projekt som FSEK (Föreningen Sveriges regionala energikontor) tog fram i samarbete med Naturvårdsverket. Projektets mål var att stimulera och underlätta för små kommuner att arbeta med klimatstrategier.
Målet i Sverige var att tio kommuner ska ha antagit ett dokument som innehåller en lokal klimatstrategi enligt Naturvårdsverkets definition och att ytterligare 15 kommuner har en pågående process.
Energikontorets arbete fokuserade på små kommuner som inte deltar i KLIMP-satsningar i samma utsträckning som större kommuner.
Energikontorets roll
Energikontorets roll i projektet var rådgivande, initierande, stödjande samt verkade som bollplank för att underlätta kommunens arbete för en klimatstrategi. Det är viktigt att arbetet med en klimatstrategi har god förankring i kommunen och att både politiker och tjänstemän är överens om arbetets mål och genomförande. Detta var givetvis viktigt för att arbetet med klimatfrågor skulle fortsätta att genomsyra kommunens arbete efter projektets slut.
Deltagande kommuner från Energikontoret i Mälardalens region var Trosa, Kungsör, Håbo och Gnesta.
Resultat
Energikontoret i Mälardalen har bidragit genom att skriva text, ta fram statistik, givit allmän information om hur klimatstrategiarbete går till samt att vi har hjälpt till med remissvar för de tre antagna dokumenten.
Det anordnades även en temadag för alla kommuner. I temadagen deltog SCB, Energimyndigheten och länsstyrelsen Dalarna. Eftermiddagen var vigd för REKLIM-kommuner och då kom Olle Oskarsson från Naturvårdsverket och pratade om deras arbete. Vi hade även bjudit in Katrineholms kommun att prata om sin klimatstrategi och hur en liten kommun kan lyckas bra.
Resultaten vi har uppnått i REKLIM är främst de tre dokumenten som blivit antagna av kommunerna. Utöver de mätbara resultaten förväntas det även att medvetenheten om klimatarbete har ökat hos politikerna.
Projektet har även mynnat ut i ytterligare en etapp av REKLIM
Projekttid
Projektet startade den 6 mars 2007 och avslutades under 2008.
Mer information:
Mathias Söderholm
Mobil nr: 070-104 57 13
Läs mer här:
Dokument för nedladdning:
