REKLIM II (avslutat)
REKLIM II var ett nationellt samarbete mellan FSEK (Föreningen Sveriges regionala energikontor) och Naturvårdsverket. Projektet har underlättat för och hjälpt små kommuner i arbetet med klimatstrategier. Tre kommuner från regionen deltog där Arboga tagit fram en energi- och klimatstrategi, Knivsta har tagit fram en energistrategi med tillhörande handlingsplan, och Hallstahammars kommun tog fram en energiplan. Projektet pågick mellan 2009 och 2010, och finansierades av Naturvårdsverket.
Bakgrund
Bakgrunden till det var att mindre kommuner inte har deltagit i LIP och KLIMP satsningar i samma utsträckning och att avstånden mellan aktiva och inaktiva kommuner ökar när det gäller klimatarbetet.
REKLIM löpte första gången under perioden mars 2007 till december 2008. I det projektet fick totalt 32 kommuner stöd från regionala energikontor med att ta fram en klimatstrategi eller motsvarande dokument.
Vid kontakt med verksamhetschefer och medarbetare hos regionala energikontor i samband med att projektet avslutades framkom att intresset från kommuner på senare tid ökat för att få stöd med framtagandet av lokala klimatstrategier. De regionala energikontor som hade ett svagt till medelmåttigt intresse från kommunalt håll att delta i REKLIM under ansökningstiden 2007, upplevde att ett projekt som erbjuder stöd till kommunalt klimatarbete skulle ligga bra till i tiden 2009. Därför beslutades att FSEK skulle ansöka till Naturvårdsverket om en andra omgång av REKLIM, kallad REKLIM II.
Projektet
REKLIM var ett nationellt projekt som FSEK fram i samarbete med Naturvårdsverket. Projektets mål var att stimulera och underlätta för små kommuner att arbeta med klimatstrategier.
Målet i Sverige var att fem kommuner ska ha antagit ett dokument som innehåller en lokal klimatstrategi enligt Naturvårdsverkets definition och att ytterligare 15 kommuner har en pågående process.
Energikontorets arbete fokuserade på små kommuner som inte deltar i KLIMP-satsningar i samma utsträckning som större kommuner.
Energikontorets roll
Energikontorets roll i projektet var rådgivande, initierande, stödjande samt verkade som bollplank för att underlätta kommunens arbete för en klimatstrategi. Det är viktigt att arbetet med en klimatstrategi har god förankring i kommunen och att både politiker och tjänstemän är överens om arbetets mål och genomförande. Detta var givetvis viktigt för att arbetet med klimatfrågor skulle fortsätta att genomsyra kommunens arbete efter projektets slut.
Deltagande kommuner från regionen var Arboga, Hallstahammar och Knivsta.
Resultat
Av våra kommuner har Arboga tagit fram en energi- och klimatstrategi, Knivsta har tagit fram en energistrategi med tillhörande handlingsplan och Hallstahammars kommun arbetar tillsammans med WSP med att ta fram en energiplan.
I november 2009 anordnades en workshop i Stockholm med fokus på lokalt och regionalt energi- och klimatarbete där energikontoren deltog men även representanter från regionförbund, länsstyrelser, Sveriges Provnings- och forskningsinstitut, Klimatkommunerna, Boverket, Naturvårdsverket, Energimyndigheten, SCB, Sveriges Kommuner och Landsting, Näringsdepartementet och ett par kommuner deltog.
Projekttid
Projektet började i januari 2009 och avslutades i slutet av 2010.
Mer information:
Mathias Söderholm
Tel nr: 070-104 57 13
Läs mer här:
Dokument för nedladdning:

