Det finns 360 energikontor i Europa och 15 energikontor i Sverige. Samtliga arbetar mot ett gemensamt mål: att främja energieffektivitet och förnybara energikällor för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Energikontoren verkar lokalt eller regionalt med tillgång till ett världsomspännande kontaktnät.
Samordning nationellt och internationellt
Sveriges 15 regionala energikontor är en etablerad drivkraft i det nationella och internationella energi- och klimatarbetet. Vi samverkar med kommuner, landsting och länsstyrelser och täcker tillsammans in hela landet, från Norrbottens till Skåne län. Verksamheten samordnas av föreningen Energikontoren Sverige, som i samarbete med Energimyndigheten, EU-kommissionen, myndigheter och aktörer på lokal, regional och nationell nivå stöder energikontoren i arbetet för effektivare energianvändning och ökad andel förnybar energi.
Många av energikontoren i Europa är även medlemmar i nätverket European Federation of Agencies and Regions for Energy and the Environment (Fedarene).
Här kan du ta del av goda exempel från Fedarene
Så fungerar energikontoren
Energikontoren drivs som oberoende energiaktörer i enlighet med EU:s stadgar och har sedan 1990-talet varit en viktig del i EU:s energipolitik. Samtliga energikontor har offentligt huvudmannaskap med en politiskt förankrad styrelse. Organisationsformerna skiljer sig åt – de flesta regionala energikontor organiseras inom en regionkommun eller ett landsting medan ett fåtal är organiserade som en stiftelse eller ett offentligt ägt, icke-vinstutdelande aktiebolag.
Samordning av Sveriges energi- och klimatrådgivare
En av energikontorens betydelsefulla uppgifter är att samordna Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare och utveckla deras uppdrag. Arbetet görs på mandat från regeringen via förordning och medel från Energimyndigheten. Samordning och utveckling bedrivs genom exempelvis nätverksträffar, studiebesök, kompetensutveckling, kunskapsutbyte samt gemensamma regionala projekt och aktiviteter.
Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende service från din kommun. Rådgivarna ger stöd till privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare, föreningar och organisationer som vill minska sin energianvändning, öka andelen förnybar energi och sänka sina energikostnader.
Sveriges 15 energikontor är en källa till kunskap och kompetens inom energi- och klimatområdet
- 120 medarbetare med kunskap och kompetens inom energi- och klimatområdet
- 20 års erfarenhet av att leda och samordna energi- och klimatprojekt
- God förmåga att kommunicera energi- och klimatfrågor
- Väl utbyggda lokala, regionala, nationella och internationella nätverk
- Hög trovärdighet som offentliga, oberoende och icke-vinstdrivande aktörer
- Ekocenter, Region Gävleborg
- Energikontor Dalarna
- Energikontoret Region Jämtland Härjedalen
- Energikontor Sydost AB
- Energikontor Norr
- Energikontoret Skåne
- Energikontor Värmland
- Energikontor Västernorrland
- Energikontor Väst
- Energikontoret Region Örebro län
- Energikontoret Storsthlm
- Energikontoret Östergötland
- Energikontoret Region Halland
- Energikontor Norra Småland