Olja och Restvärme – Södermanlands län
Sammanfattande kort projektbeskrivning och bakgrund
Uppdraget består av tre olika satsningar som alla kommer att vara gynnande för regionens satsningar för minskad energianvändning och klimatpåverkan såväl som den lokala näringen i regionen.
-
- Kartläggning och uppsökande verksamhet med syfte att fasa ut kvarvarande oljepannor
-
- Fortsättningsuppdrag för projektet ”Restvärme i Södermanland”, med syfte att stimulera till ökat tillvaratagande av restvärme i länet
- Stödjande åtgärder kring information rörande Klimatklivet
Uppdragen kommer att utföras av Energikontoret i Mälardalen med start 2017-11-01 och bedrivas tom 2018-12-31.
Kartläggning och uppsökande verksamhet – oljepannor
Oljepannor till uppvärmning och processer är dessvärre fortfarande relativt vanligt i såväl industrin som i bostadssektorn och bör vara ett prioriterat område att satsa på för en övergång till en koldioxidsnål ekonomi. Att konvertera sin oljepanna och arbeta med energieffektiviseringar ökar företags konkurrenskraft samtidigt som miljönyttan är stor. Timingen för denna insats är ypperlig då projektets genomförande med fördel kan kopplas ihop med den nationella satsningen Klimatklivet för att öka möjligheterna för målgruppen att göra olika typer av insatser.
För att skapa en bild över beståndet och dess brukande så kommer en grundlig kartläggning att göras via fyra sökvägar:
-
- Tillståndspliktiga verksamheter hos kommun och länsstyrelse
-
- Sotarregister
-
- Cisternregister från räddningstjänsten
- Energideklarationsregistret via Boverket (även kallat Gripen).
I arbetet kommer även intervjuer med ovanstående kontakter att göras i syfte att få fördjupad information om pannornas brukande;är pannan i full drift, står som spetslast, reservkraft eller annat som kan påverka driften? Detta för att få en bild över vilka anläggningar som bör vara prioriterade för den uppsökande verksamheten.
De företag och organisationer som visar sig ha oljepannor i aktiv drift kommer att kontaktas och erbjudas hjälp med konvertering till ett mer hållbart alternativ. Detta kommer att ske via telefon och mail. Denna del kommer att koppla an till Klimatklivet då dylika konverteringar är mycket intressanta ur Klimatklivets synpunkt pga den stora klimatnyttan. Här kommer det även att tas fram och distribueras ett Excel-ark för att underlätta i ansökningsprocessen för de verksamheter som vill ansöka om medel från Klimatklivet för konvertering av oljepannor samt energieffektivisering. .Verktyget ska bestå av ett beräkningshjälpmedel som gör det lätt att svara upp mot de krav som finns vid ansökan. Energikontoret kommer att fungera som en kompetensresurs och bollplank för intresserade företag som vill konvertera sin oljepanna och/eller arbeta med energieffektiviserande åtgärder i sin verksamhet.
Målgrupp: Ägare av fossilbränsleeldade oljepannor hos företag, bostadsrättsföreningar, hyresfastigheter etc. Även offentligt ägda pannor kommer att kartläggas, men dessa kommer att vara en sekundär målgrupp.
Avgränsning: Privatägda villapannor kommer inte att kartläggas inom projektet. Om dessa dyker upp i registren så kan de med fördel distribueras vidare till Energi- och klimatrådgivarna som arbetar med denna målgrupp. Information om kvarvarande oljepannor inom offentlig verksamhet kommer att distribueras vidare till Länsstyrelsen, Regionförbundet och till berörda kommuner. Detta för att ligga till grund för olika satsningar och påverkansarbete.
Syfte och mål
-
- Framtagande av en lista över oljepannor av storleken 60kW och uppåt.
- 75% av målgruppen ska ha fått information och kunskap kring konvertering, energieffektivisering och möjligheten att söka stör via Klimatklivet
Fortsättningsuppdrag för projektet ”Restvärme i Södermanland”
Energikontoret har tidigare på uppdrag av Länsstyrelsen arbetat fram en kartläggning av potentialen för restvärme hos sörmländska industriföretag. Denna rapport kommer att ligga till grund för en fördjupad insats mot potentiella leverantörer av restvärme genom ett antal olika insatser. Att utnyttja restvärme är i många fall en outnyttjad resurs som kan bidra till stor klimat- och miljönytta. Här finns ett stort behov av att utöka kunskapen hos företag för att möjliggöra ett ökat nyttjande av restvärme
Målgrupp: Företag med restvärmepotential utifrån tidigare utförd kartläggning.
Syfte och mål
Det långsiktiga målet med projektet är ett ökat nyttjande av industriell restvärme i Södermanlands län. För att möjliggöra detta krävs en ökad vetskap om var värmen finns och hur den skulle kunna användas samt påbörja en dialog kring hur värmen skulle kunna tillvaratas.
-
- Fem företag ska få fördjupat stöd
- 35 företag får grundläggande stöd
Den första etappen har givit goda resultat och givit en god inblick i kunskapsnivå, energimängder, potentialer mm. Resultatet från denna förstudie ligger till grund för genomförandet i denna del.
-
- Fem av de mest intressanta företag som pekades ut under första etappen kommer att få ett fördjupat stöd. Detta innebär att ett eller flera fysiska möten planeras tillsammans med aktuellt företag. Där ska en mängd ämnen tas upp för diskussion. Allt i syfte för att få till ett ökat utnyttjande av restvärmen. Ämnen som kommer att behandlas är affärsmodeller, goda exempel, investeringskrav, ekonomiska stöd (ex Klimatklivet och Miljöstudier), potential och utnyttjande mm. Under dessa möten kommer även berört energibolag eller annan potentiell mottagare av värmeöverskottet att bjudas in för att även få med mottagarsidan tidigt i diskussionen.
- Ett målgruppsanpassat material kommer att tas fram och distribueras till samtliga företag som har visat intresse för att ta hjälp i frågan under kartläggningsetappen (ca 40 företag). Materialet kommer att beröra hur man går till väga för att få nytta av sin restvärmepotential, goda exempel, företagsstöd (Klimatklivet, miljöstudier etc) mm. I materialet kommer det även tydligt framgå att Energikontoret kan stödja företaget i uppstartsfasen för att börja arbeta med dessa frågor. Det kan vara direkt hjälp med att skicka en ansökan till Klimatklivet eller andra direkta tips och råd vad som bör göras för att lyckas med sitt restvärmeprojekt.
Stödjande åtgärder kring information rörande Klimatklivet
Många företag och organisationer i länet har lite eller ingen kännedom om den nationella storsatsningen Klimatklivet. Detta trots att de är målgrupp för insatsen. Det är svårt att nå ut till dessa företag med erbjudanden då det är en målgrupp som drar åt sig intresse från många håll som således konkurrerar om företagens uppmärksamhet. Om Energikontoret och Länsstyrelsen bättre mobiliserar och samarbetar i dessa frågor ökar möjligheterna att få genomslag. Energikontoret har arbetat upp ett starkt nätverk av företag och andra viktiga befintliga strukturer och organisationer som arbetar med företagsnära satsningar som är passande att använda för utåtriktad information som denna.
Målgrupp: Företag och företagsnära organisationer
Mål: Presenterat samarbetet mellan Länsstyrelsen och Energikontoret i allmänhet samt Klimatklivet i synnerhet på minst fem arenor i länet.
Samarbetspartners
Länsstyrelsen Södermanland
Mer information:
Jonathan Rodriguez Polit, projektledare
076-781 44 21
jonathan.rodriguezpolit@energikontor.se

Dokument att ladda ner: