Pressmeddelande
2020-10-21
Ökat cyklande är centralt för att bromsa klimathotet – så kan vi nå dit
Enligt Trafikverket står dagens biltrafik för nästan en femtedel av Sveriges totala klimatutsläpp – fordon släpper ut ämnen som är skadliga för hälsan och partiklar från däck och vägbanor letar sig ut i mark och hav. Därför arrangerar Energikontoret i Mälardalen Sörmlands Cykelting 2020, en inspirationsdag om hållbara transporter för framtida generationer. Den digitala konferensen går av stapeln den 10 november.
Säkra skolvägar, cyklingens påverkan på barnhälsa och kopplingen mellan barnkonventionen och infrastrukturplanering. Det är några ämnen som kommer diskuteras på Sörmlands Cykelting 2020.
Moderator är Maria Wetterstrand
Konferensen samlar flera sakkunniga talare. Bland andra Anna-Karin Lindqvist, forskare vid Luleå Tekniska universitet (LTU) som berättar om vad som motiverar barn att gå och cykla till skolan. Åsa Lindgren, hållbarhetsstrateg på Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB), visar hur barnkonventionen kan bidra till ett klimatsmart samhälle. Och moderator Maria Wetterstrand reflekterar över hur framtiden ser ut för kommande generationer och vilken roll cykling spelar i ett mer hållbart samhälle.
– Sörmlands Cykelting 2020 vänder sig framför allt till beslutsfattare och de som arbetar med transport- och infrastrukturfrågor. Men programmet riktar sig mot alla som vill veta mer om hållbara transporter. Under dagen kommer vi få höra många bra exempel på hur svenska aktörer har ökat cyklande och förbättrat hälsan hos barn och unga, säger Agnes Widing, projektledare på Energikontoret i Mälardalen.
Minskat bilanvändande efter cykelkampanj
Under konferensen presenteras även resultat från det tvååriga projektet Cykelsamverkan Sörmland och kampanjerna Cykelvänlig arbetsplats, Vintercyklist och Testcyklist. Kampanjerna har skapat stort intresse – under den sista ansökningsomgången till Testcyklist kom på kort tid över 300 sökande till tjugo platser. För trebarnsfamiljen Wigenborg i Eskilstuna var upplevelsen så positiv att de köpte en egen eldriven lådcykel efter sitt deltagande i kampanjen.
– Vi sökte in till projektet för att minska vårt bilanvändande och underlätta kortare transporter med flera barn, utan att behöva gå med vagn, och alla i familjen är väldigt nöjda, säger Matilda Wigenborg.
Om Cykelsamverkan Sörmland
Bakom konferensen och Cykelsamverkan Sörmland står Energikontoret i Mälardalen. Projektet drivs med bidrag från Energimyndigheten i samarbete med kommunerna Katrineholm, Eskilstuna, Nyköping, Strängnäs och Flen, Region Sörmland och Länsstyrelsen i Södermanland.