Ökad transportrådgivning (avslutat)
Projektet Ökad transportrådgivning har undersökt vilka transportrådgivningsaktiviteter som genomförts i landet, samt allmänhetens erfarenheter inom området. Utifrån detta har aktiviteter lämpliga för energi- och klimatrådgivare sammanställs i handboken ”Klokbok, recept för hållbara resor”. Sedan har två aktiviteter genomförts i samarbete med energi- och klimatrådgivarna där 126 personer har informerats genom handboken. Projektet har pågått mellan 2011 och 2012 och har finansierats av Energimyndigheten.
Bakgrund
Transportrådgivning ansågs vara ett relativt nytt arbetsområde för energikontoren, och energi- och klimatrådgivare. Jämfört med traditionell energi- och klimatrådgivning kring småhus, uppvärmning och elförbrukning var transportrådgivning inte efterfrågat. Kompetens kring transportrådgivning fanns outnyttjad hos energi- och klimatrådgivare.
Det fanns intresse för transport genom cykel och gång som substitut för bil, men det var mest gällande motion och hälsa. Det ekonomiska perspektivet, såväl som energi- och klimatvinkeln bör ingå i rådgivning om ändrade transportvanor.
Projektet
Projektet har ämnat att höja kompetensen och kännedomen om goda exempel hos energi- och klimatrådgivarna om transportrådgivning samt öka kvaliteten på råden till medborgare och små och medelstora organisationer. Samtidigt öka kompetens inom transportrådgivning och hållbara transporter.
Genom att kartlägga sex, sju lämpliga goda exempel av transportrådgivningsaktiviteter och sedan sammanställa dessa i en handbok. Genomföra två av dessa aktiviteter per energikontor tillsammans med energi- och klimatrådgivarna. Utvärdera aktiviteterna för att öka kunskapen om hur energi- och klimatrådgivare kan genomföra ett framgångsrikt rådgivningsarbete inom transportsektorn.
FSEK är projektägare FSEK och projektledande energikontor var Energikontoret Regionförbundet Örebro. Energikontoret i Mälardalen var ansvariga för genomförandet i vår region samt därtill hörande administration. Vi har också varit ansvariga för kontakten med energi- och klimatrådgivarna.
Resultat
Jämförelse mellan transportslag i Hallstahammar där 15 personer deltog. Jämförelsen är mellan transporttid mellan två punkter för olika färdsätt: cykel respektive kollektivtrafik, bil och gång.
I Strängnäs och Heby har 111 personer informerats om sparsam körning. Detta har skett genom att handboken ”Sparsam körning” från Trafikverket, reflexer, sadelskydd har delats ut, samt att lufttrycket i bilisters däck har mätts med hjälp av en lufttrycksmätare. Samtidigt har det informerats om olika sätt att effektivisera sina transporter och uppmuntring till sparsam körning, ökad cykling etc.
Projektet har sammanställt vilka transportrådgivningsaktiviteter som genomförts i landet, samt allmänhetens erfarenheter inom området. Utifrån detta har aktiviteter lämpliga för energi- och klimatrådgivare sammanställs i handboken ”Klokbok, recept för hållbara resor”.
Projekttid
Projektet pågick mellan 2011-06-01 och 2012-12-31
