NNE-Energilyftet
Energimyndighetens kompetenshöjande insatser ökar medvetenhet och kunskap gällande det kommande kravet på nära-nollenergibyggnader, NNE. Utbildningen riktar sig till beställare, ingenjörer, arkitekter, byggprojektledare, konsulter och tekniska förvaltare. Energikontoret samordnar utbildningar på fem orter i regionen för att sprida kunskap kring energieffektivt byggande och renoverande. Detta förbereder deltagande aktörer för att möta framtidens behov och krav.
Denna utbildning hålls nationellt.
Projektets bakgrund
Detta är en insats från Energimyndigheten för att förbereda byggsektorn på kommande krav på nära-nollenergibyggnader (NNE-standard), som införs successivt fram till år 2021. Utbildningen utfördes även under 2016.
För att uppnå Sveriges energi- och klimatmål, görs stora satsningar på energieffektivisering och ökad användning av förnybar energi. Alla nya byggnader måste ha mycket låg energianvändning. Samtidigt måste energianvändningen i befintliga byggnader sänkas drastiskt. För att främja lågenergibyggandet krävs att alla aktörer i byggbranschen är medvetna om energimålen och förstår hur deras arbete påverkar resultatet av byggnadens energiprestanda. Det innebär att alla yrkesverksamma inom byggsektorn måste ha kunskap om vad som krävs av deras och övriga aktörens arbetsinsats för att bostäder och lokaler ska bli energieffektiva.
Utbildningen
Kursen är delat på en kursdag inklusive studiebesök samt en del som är webbaserad och kan utföras på distans. Utbildningen avser ge en helhetssyn över byggprocessen kopplat till lågenergibyggande gällande nyproduktion och renovering. I utbildningen förmedlas vilka skillnader det innebär att bygga och renovera lågenergibyggnader i jämförelse med konventionella byggnader.
Energimyndighetens kunskapshöjande insatser ses som en kunskapshöjning som utgår från att varje yrkesgrupp i målgruppen har grundläggande baskunskap inom fastighetsdrift, byggprocesser, byggnads- och installationsteknik och byggnadens energiprestanda men att en kompetenshöjning behövs vid uppförande av lågenergihus eller vid energirenovering av byggnader.
Det förutsätts att nivån hos kursdeltagarna idag ligger på 2 (baskännedom finns) eller 3 (baskunskap finns men används inte) och målet är att komma till nivå 4 (baskunskap finns och används). För de som ligger på nivå 5 idag behövs ingen utbildning och för de som vill komma från nivå 4 till nivå 5 rekommenderas längre lärarledda kurser som innefattar praktiska moment.
För vidare information, kontakta Fredrik Wedelstam (072-971 41 72 – fredrik.wedelstam@energikontor.se)
Mer information:
Carin Råberger
016-544 21 72
carin.raberger@energimyndigheten.se
Anna Pettersson
anna.pettersson@energimyndigheten.se
Fredrik Wedelstam
072-971 41 72
fredrik.wedelstam@energikontor.se
Energimyndigheten är huvudansvarig för utbildningssatsningen Energilyftet. Energikontoret samordnar kurslokal, förtäring och studiebesök.
Läs mer här:
