Nationella noder för lågenergibyggande (avslutat)
I detta projekt har Energikontoren Sverige påbörjat en kraftsamling inför den omställning och det paradigmskifte som vägen mot nära-nollenergibyggnader innebär. Systematisering och spridning av kunskap och erfarenheter har ökat beställares och leverantörers möjligheter att genomföra byggprojekt för låg energianvändning. Det planeringsunderlag som projektet tog fram visar en besparingspotential på 12GWh. Projektet var ett samarbete mellan tio regionala energikontor i Sverige på uppdrag av Energimyndigheten och pågick mellan 2013 och 2014.
Bakgrund
Omställningen till nära-nollenergibyggnader (NNE-byggnader) ansågs vara viktig och inte helt oproblematisk för den svenska byggbranschen. År 2021 gäller krav på att alla nya byggnader ska vara så kallade ”nära nollenergibyggnader”. Redan år 2013 skulle energiprestanda vid större ombyggnader motsvara nybyggnadskrav. Det var därför av största betydelse att kunskap spreds som minimerar merkostnader och andra hinder som finns för att bygga väl fungerande byggnader med den mest energieffektiva tekniken.
Projektet utfördes av Energikontoren som en del av Energimyndighetens informations-, utbildnings-, och samverkansprojekt under 2013–2014.
Projektet
Projektet samverkade med intresseorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Fastighetsägarna och Byggherrarna, samt de centrala nationella stödprogram för energieffektivt byggande som dessa organisationer driver eller medverkar i.
Syftet med denna samverkan var bland annat att förbereda en uppväxling av insatser samt sprida och implementera ny teknik, nya verktyg, och metoder som utvecklats i stödprogram och i intressentorganisationer. Samtidigt levererades erfarenheter tillbaka om marknadsutveckling utifrån genomförda projekt.
I genomförandefasen låg fokus på att få igång projektutvecklingen och formering av regionala stödfunktioner. En viktig del i arbetet bestod i att etablera supportfunktioner för initierings- och genomförandestöd i vilka högskolor och universitet medverkade. Utöver att regionerna samverkade med högskolor, kom projektet vid behov ta stöd av organisationer och företag med sakkunskap inom området.
Regionala energikontor
Energikontoren hade genom sina kontaktnät i respektive region rollen att formera bygg- och fastighetssektorns aktörer. Energikontoren, i samverkan med regionala aktörer, förde en dialog om utveckling av visioner, konkreta mål och arbetssätt för den regionala samverkan.
Två noder ingick i Energikontoret i Mälardalens region, en i Södermanland samt en i Västmanland.
I projekten har två möten hållits i respektive nod. Med hjälp av vad som framkommit på dem har en nulägesanalys och utvecklingsplan för varje region tagits fram. Kontakta Fredrik Wedelstam (072-971 41 72, fredrik.wedelstam@energikontor.se) för att ta del av dokumenten.
Resultat
De utbildnings- och informationsinsatser som genomfördes i projektet visade på ett stort intresse för ökad beställarkunskap om nationellt framtagna metoder, verktyg och energieffektiv teknik. Det planeringsunderlag som projektet och noderna bidragit med har resulterat i att en besparingspotential på cirka 12GWh anses möjlig.
Projekttid
Projektet pågick mellan 2013-05-01 och 2014-12-31
Mer information:
Fredrik Wedelstam
072-971 41 72
fredrik.wedelstam@energikontor.se
Dokument för nedladdning:

