Hur ställer vi om från ”slit och släng” till en hållbar ekonomi?
För att nå de globala klimatmålen är en övergång till en cirkulär ekonomi avgörande. Det innebär bland annat att vi återanvänder, återvinner och omvandlar allt som är tillverkat så långt det går, istället för att producera, konsumera och sedan slänga. Men var börjar vi? Det är frågeställningen bakom en nyligen avslutad förstudie som har kartlagt förutsättningarna för framgångsrika cirkulära projekt och affärsidéer i länen i östra Mellansverige.
Förstudien genomfördes under januari-september 2020 och vände sig i första hand till små och medelstora företag, offentliga aktörer och lärosäten. Tidigare regionala satsningar inom cirkulär ekonomi har utvärderats, och i rapporten utpekas tre områden med potential att bidra till en framgångsrik omställning: projekt inom lokaldelning, logistik och samverkan.
– Resultaten visar att det finns ett stort intresse för cirkulär ekonomi i regionen, och det är väldigt positivt eftersom vi måste börja använda jordens ändliga resurser mer effektivt. Dessutom kan en cirkulär ekonomi bidra till ett mer konkurrenskraftigt näringsliv, säger Agnes Widing, projektledare på Energikontoret i Mälardalen.
Intresset för cirkulär ekonomi växer
Förstudien genomfördes av Energikontoret i Mälardalen, Energikontoret i Örebro län och Energikontoret Östergötland. De tittade också på hur energikontoren på bästa sätt kan fungera som stöd i omställningsarbetet.
– Vi kan bidra med kunskap och kompetens till projekt inom cirkulär ekonomi, säger Fredrik Svensson, projektutvecklare på Energikontoret i Mälardalen. Intresset för ämnesområdet växer i Sverige och internationellt vilket innebär att fler projektutlysningar blir tillgängliga, och den typen av ansökningar har vi på energikontoren gedigen erfarenhet av.
Nästa steg – planer på samarbeten och nya projekt
Under förstudien arrangerade energikontoren en konferens i syfte att lyfta samarbetsmöjligheter inom cirkulär ekonomi. Ett 50-tal regionala aktörer deltog, och nu pågår diskussioner om möjliga genomförandeprojekt.
Förstudien genomfördes inom ramen för Cirkulär ekonomi för ett resurseffektivt östra Mellansverige (CEÖMS). Projektet finansierades av regionerna Sörmland, Örebro län, Östergötland, Uppsala och Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf).
