Hållbart resande för bad och arena i Munktellstaden
Hållbart resande för bad och arena i Munktellstaden är ett projekt som drivits av Eskilstuna kommun i samarbete med Energikontoret i Mälardalen. Projektet har syftat till att främja hållbart resande för hur besökare vid tävlingar, träningar och andra idrottsrelaterade aktiviteter tar sig till och från den nya idrottsarenan och det nya badhuset i Munktellstaden i Eskilstuna. Projektet har pågått mellan 2015 till 2018.
Bakgrund
Eskilstuna kommun påbörjade 2014 bygget av ett nytt badhus och 2015 påbörjades bygget av en ny arena i stadsdelen Munktellstaden. I maj 2016 öppnades dörrarna till det nya badhuset, och den nya arenan beräknas vara klar våren 2017. Vid byggnationen av badhuset och arenan i Munktellstaden har även stora investeringar gjort genom upprustning och nybyggnation av infrastrukturen till området. Aktivt arbete med åtgärder för hållbart resande har varit en viktig grundförutsättning för Eskilstuna kommun i trafikplaneringen vid arenan och badhuset
Arbete
Projektet har fokuserat på att skapa långsiktiga förutsättningar för så hållbara resmönster som möjligt för besökare och idrottsutövare vid den nya arenan och det nya badhuset. Energikontorets deluppdrag inom ramen för projektet har bestått i att föra dialog med aktörer i och kring arenan samt att planera och genomföra aktiviteter för hållbart resande. Energikontoret i Mälardalen har genomfört insatser kopplade till tävlingar, träningar och andra idrottsrelaterade aktiviteter för att skapa engagemang hos besökare vid arena och bad i Munktellstaden. Exempelvis, barnfamiljer, idrottsklubbar/föreningar och publik till Eskilstuna Guifs hemmamatcher.
Ett av de viktigaste tillfällena att hantera har varit event och evenemang då det är som flest resenärer till och från området, och många behöver erbjudas alternativ till ensamåkande i bil.
Exempel på insatser
* Testresenär EL-cykel: Testresenärsprojektet för EL-cykel ägde rum under hösten 2016 och fick vanebilister i Eskilstuna att cykla minst tre kilometer om dagen, tre dagar i veckan under 3 veckor. EL-cykel tillhandahölls av Eskilstuna kommun.
* Handbollsbussen: En aktivitet inom projektet har varit att arbeta med transportplanering runt evenemang i Munktellstaden, bland annat i den nya sportarenan STIGA Sports arena som blev klar under våren 2017. I pilotprojektet provade man att sätta in handbollsbussar under säsongen 2017/2018 vid handbollsligans matchdagar för Eskilstuna GUIF.
Resultat
Aktiviteterna har lett till uppmärksamhet kring hållbart resande och kännedomen om handbollsbussen har varit god. Enligt resultatet från resvaneundersökningen från februari 2018 har bussåkandet ökat efter dessa insatser med handbollsbuss och kostnadsfria resor under matchdagar.Handbollsbuss-linjerna som varit ett pilotprojekt läggs in i den ordinarie trafikbeställningen som beslutas av nämnd i slutet av maj 2018.
Inom insatsen för handbollsbussen arrangerades olika aktiviteter som kan vara värda att omnämna:
*Pop-up store med försäljning av resekort under matcherna
*Resekort som var signerade av handbollsspelarna auktionerades ut
*Tema-match med fokus på hållbara resvanor
*Animerade filmer på digitala skärmar i arenan vid match.
*Busstiderna visades också på digitala skärmar i arenans foajé.
Klimatmatchen fick inte det antal deltagare som man förväntades sig. Dock fick aktiviteten uppmärksamhet av radion och de deltagande lagen uppskattade aktiviteten och önskade att den skulle genomföras igen då många engagerat sig i att gå och cykla tillsammans till träningarna.
Tidsplan
Projektet pågick mellan 2015 till 2018.
För mer information se länken till höger eller kontakta Emelie Skoog
Mer information:
Sabina Dernelid- Projektsamordnare/Projektledare
Stadsbyggnadsförvaltningen, Eskilstuna Kommun
sabina.dernelid@eskilstuna.se
Emelie Skoog – Delprojektledare
Energikontoret i Mälardalen AB
072-971 41 71
emelie.skoog@energikontor.se

2 kommentarer