Förstudie Biogas Västmanland (avslutat)
Projektet utfördes i syfte att ta ett samlat grepp över biogasutvecklingen i Västmanlands län för att identifiera möjligheter till nya produktionsanläggningar, uppgraderingsanläggningar, tankställen samt ledningsdragningar. Projektet fann att det finns en realistisk potential att kunna producera drygt 12 miljoner Nm3 i länet år 2020. Projektet hat även haft ett slutseminarium i Västerås där projektets resultat redovisades och biogasens utveckling i länet diskuterades.
Projektet finansierades primärt av Länsstyrelsen i Västmanland, LRF och Vafab Miljö men även av övriga samarbetspartners, d v s AB Västerås Lokaltrafik, Energikontoret i Mälardalen, Svensk Växtkraft, Sala Heby Energi samt Sala, Hallstahammar, Surahammar, Arboga, Köping, Kungsör, Fagersta och Norbergs kommuner. Projektet pågick mellan 2009 och 2010.
Bakgrund
Biogas har på många olika håll identifierats som det bästa fordonsbränslet på marknaden ur miljö och klimatsynpunkt. I Västmanland var och är intresset för biogas stort och i 2006 producerades ca 43 GWh biogas i länet, men enligt en nationell studie genomförd av Gasföreningen 2008 fanns det potential att producera 356 GWh biogas enbart från naturliga restprodukter i länet. En stor del av denna potential fanns inom lantbruket. Efterfrågan på uppgraderad biogas var och är fortfarande stor både inom och utanför länets gränser.
Västerås lokaltrafik planerade år 2009 att ställa om hela sin bussflotta till
biogasdrift samt att efterfrågan på biogas och gasdrivna fordon ökade i länet och hela regionen.
Projektet
Projektet har haft två huvudinriktningar. Potentiell biogasproduktion, efterfrågan och distribution för länet skulle kartläggas och illustreras, samtidigt skulle projektet verka för att informera och kommunicera biogasens fördelar och potential. Kartläggningen redovisar befintliga potentialstudier och planer, men har framförallt studerat lantbrukets realistiska potential i relation till kostnader för produktion och distribution.
Resultat
Resultatet visar att det finns en realistisk potential att kunna producera drygt 12 miljoner Nm3 i länet år 2020, vilket skulle kunna möta en förväntad ökad efterfrågan på drygt 11 miljoner Nm3 per år 2020. Kommunikations- och informationsinsatser har genomförts på flera håll och mot flera delar i biogasens produktionskedja.
Avloppsreningsverk och deponier har delat med sig av sina planer för biogasproduktion, lantbrukare har blivit informerade om biogasens förutsättningar och Möjligheter. Bilåterförsäljare och körskolor har fått information om gasbilarnas fördelar.
Slutligen bjöd projektet in till en officiell slutredovisning av det gemensamma arbetet samt diskussion kring biogasutvecklingen i länet. I rapporten är resultaten i projektet redovisade, samt de konsultrapporter som utfördes under projektet.
Projekttid
Projektet pågick från juni 2009 till maj 2010.
Mer information:
För mer information om projektet,
kontakta Biogas Öst.
Dokument för nedladdning:



