English
Endast hälften av all energi som används i Sverige kommer från förnybara energikällor. Energikontoret arbetar för att öka den andelen.
Projektledare Solel
Projektutvecklare
Projektledare
Olja och Restvärme – Södermanlands län
Åtgärdsplan Oljepannor – Uppsala län
Vindkraft Öst Etapp IV Vindkraft Öst Etapp IV är ett projekt, som finansieras av Energimyndigheten, vars huvudsyfte är att utgå ifrån tidigare genomförda aktiviteter och bidra till ökad kunskap om vindkraftens möjligheter och förutsättningar i regionen, främja en utbyggnad av vindkraft i regionen för att därigenom bidra till uppfyllande av energi- och klimatmål samt främja…
Sammanfattande kort projektbeskrivning och bakgrund På uppdrag av Länsstyrelsen i Södermanland åtar sig Energikontoret i Mälardalen att genomföra en potentialstudie för restvärme i Södermanlands län. Uppdraget avser kartläggning av potentialen för tillvaratagande av restvärme i Södermanlands län samt framtagande av en slutrapport. Uppdraget ska genomföras i dialog med Länsstyrelsen och i enlighet med gemensamt framtagen…
Svenska Solelmässan anordnas årligen av Energikontoret i Mälardalen och STUNS Energi i samarbete med Uppsala kommun och Svensk Solenergi. Mässan anordnades för första gången under hösten 2014 och har utvecklats till en av Sveriges främsta arenor för ny miljöteknik riktat mot energi- och fastighetsbranschen. Här samlas årligen Sveriges ledande företag inom solel, energilagring och miljöteknik…
Framtidens solel i Östra Mellansverige, fas II Framtidens solel är ett projekt som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och har som syfte att öka användningen av solel i små och medelstora företag i Östra Mellansverige (förkortat ÖMS). Arbetet med förnybar energi och hållbarhetsfrågor ökar konkurrenskraften hos företag och minskar deras koldioxidutsläpp. Projektet pågår till 2022. Bakgrund För närvarande pågår ett stort…
Nätansluten Solel – Mälardalen och Gotland För att stödja den svenska solcellsmarknaden på rätt sätt är det viktigt att ha god kunskap om hur många anläggningar det faktiskt finns i Sverige. Denna information har tidigare saknats och nu rättas detta till för Mälardalen av oss på Energikontoret till genom de ”Gröna Solkartorna”. Projektet har pågått…
Nätverk för energieffektivisering Det finns stor potential att spara energi inom svensk industri. Därför driver Energikontoret i Mälardalen projektet Nätverk för energieffektivisering i samverkan med Energimyndigheten. Syftet är att hjälpa små och medelstora företag med en årlig energianvändning som överstiger 1 gigawattimmar (GWh/år) att bli mer energieffektiva och konkurrenskraftiga. Bakgrund Energieffektivisering ger företag minskade kostnader,…
Vindkraft Öst etapp III (avslutat) Under Etapp III har Vindkraft Östs geografiska område expanderats till att även omfatta Östra Götalands län. Projektet har även omfattat regionala möten, nätverksträff och stöttning av projektet ENKLAV samt en kontinuerlig stöttning vid aktörers frågor och behov. Projektet finansierades av Energimyndigheten och utfördes i samarbete med Energikontoret Östra Götaland. Etapp…
Solel i lantbruket – realiserbar potential och affärsmodeller (avslutat) Solel i lantbruket beskriver vilka variabler och praktiska förutsättningar som har betydelse för om en större utbyggnadstakt av solkraft skall kunna ske inom lantbruket. Projektet har dels identifierat den realiserbara potentialen för solel i lantbruk, och dels utrett kvalitets- och säkerhetsaspekter. Men projektet har även tagit…
Vindkraft Öst etapp II (avslutat) Vindkraft Öst etapp II fungerade som en drivkraft och kompetensbas för en hållbar utveckling av vindbruket i Mälardalen. Etapp II av projektet har syftat till att driva och vidareutveckla det uppstartade nätverket Vindkraft Öst, som verkar för ökad kunskap, tillväxt, och entreprenörskap inom vindbruket i Mälardalen. Projektets riktade sig till…
Energieffektiva bostadsrättsföreningar (avslutat) Under projektet har 167 stycken bostadsrättsföreningar (BRF:er) kontaktats och erbjudits rådgivning kring energieffektiviseringar. Totalt besöktes 41 BRF:er, och hos dessa har besparingar på 621 MWh/år uppmätts. Energikontoret i Mälardalen AB har tillsammans med Vattenfall Värme Uppsala, Riksbyggen och Uppsala kommun genomfört projektet som pågick mellan 2013 och 2015. Projektet finansierades av Energimyndigheten.…
Energiklok affärsrådgivning (avslutat) Tillsammans med regionala ALMI-kontor initierade Energikontoret ett projekt för djupgående och långsiktiga beteendeförändring hos små och medelstora företag. Syftet var att skapa energieffektivare småföretag genom att infoga ett element av energieffektivisering- och energibesparingsråd i affärsrådgivningssammanhang. Detta har gjort bland annat genom fem regionala utbildningar, en nationell workshop för ALMI:s VD:ar och fyra…
Vindkraft Öst etapp I (avslutat) Energikontoret i Mälardalen och Energikontoret Regionförbundet Örebro genomförde mellan 2012 och 2013 ett projekt för att bygga upp ett regionalt nätverk som drivkraft och främjare för en offensiv och hållbar utveckling av vindbruket i Södermanland-, Uppsala-, Västmanland- & Örebro län – kallat Vindkraft Öst. Nätverket lever vidare med Energikontoret i…
Biogas Öst Biogas Öst är ett regionalt samverkansprojekt som ska påverka och förbättra förutsättningarna för biogas i östra Mellansverige. Det finns ett stort intresse kring dessa frågor och Biogas Öst kan fylla flera viktiga uppgifter på regional nivå. Obs! Biogas Öst drivs sedan 2013-01-01 som egen organisation och är därmed inte längre en del av…
Förstudie Biogas Västmanland (avslutat) Projektet utfördes i syfte att ta ett samlat grepp över biogasutvecklingen i Västmanlands län för att identifiera möjligheter till nya produktionsanläggningar, uppgraderingsanläggningar, tankställen samt ledningsdragningar. Projektet fann att det finns en realistisk potential att kunna producera drygt 12 miljoner Nm3 i länet år 2020. Projektet hat även haft ett slutseminarium i…
MaDeGasCar (avslutat) MaDeGasCar var ett EU-projekt som handlade om gasdrivna fordon och att utveckla marknaden samt att utveckla och stärka försörjning och distribution av fordonsgas. På regional nivå resulterade projektet i 1 nytt gastankställe plus 3 planerade vid projektavslut, 571 nya gasbilar, 1 ny fordonsgasanläggning och 6 planerade vid projektavslut. Projektet mynnade även ut i…
Etik & Energi (avslutat) Etik & Energi var en ideell förening och ett nätverk för energieffektivisering som i första hand riktade sig till kyrkor, församlingar och samfälligheter. Men även ickekyrkliga organisationer och företag som önskade arbeta med energieffektivisering och energiomställning. Energikontoret deltog fram till 2009. Bakgrund Kyrkorna i Sverige är i många fall stora energislösande byggnader.…
Pannprojektet (avslutat) Energikontoret började 2008 och kartlade under drygt ett och ett halvt år alla fossilbränsleeldade värmepannor i flerbostadshus, och hos små och medelstora företag i Uppsala län. Projektet drevs i samarbete med Energimyndigheten och hade som mål att minska användningen av fossila bränslen i värmepannor. 91% av målgruppen har nåtts i respektive region, och…
Energieffektiva lantbruk etapp II (avslutat) Energikontoret beviljades medel av Energimyndigheten för att genomföra Energieffektiva Lantbruk Etapp 2. Detta projekt var en fortsättning på Energieffektiva lantbruk Etapp 1 där en kartläggning och analys gjordes över energianvändningen på en gård i Sörmland. Genom seminarier och studiecirklar har lantbrukare informerats om energikartläggningar och föreliggande besparingspotentialer. Etapp II har…
Energieffektiva lantbruk etapp I (avslutat) Energieffektiva lantbruk var ett projekt som syftade att öka kunskaperna kring energianvändningen i lantbruksfastigheter för att åstadkomma effektiviseringar och konverteringar. Projektets har ökat kunskaperna kring energifrågor bland lantbrukarna och har på så vis öka intresset och kompetensen för energieffektiviserande åtgärder inom lantbruket. Projektet har även höjt de kommunala energi- och…