Förändringar och samarbeten för kommunal energi- och klimatrådgivning
Från den 1:a januari 2017 slog en del förändringar igenom gällande den kommunala energi- och klimatrådgivning som finansieras av Energimyndigheten. Hur förändringarna berört kommunerna ser dock olika ut i de fyra länen för energi- och klimatrådgivningen som Energikontoret i Mälardalen samordnar. En del kommuner kommer att samverka kring energi- och klimatrådgivarfunktionen och det innebär att hos vissa kommuner flyttar uppdraget över till en värdkommun.
Energikontorets uppdrag runt energi- och klimatrådgivningen är främst att hålla ihop ett nätverk för Energi- och klimatrådgivare (EKR) i Mälardalen och på Gotland genom funktionen regional utvecklingsledare (RUL) på uppdrag av Energimyndigheten (Förordning SFS2016:385 om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning). Genom nätverket kan rådgivarna dela erfarenheter, gå utbildningar och göra studiebesök, få stöd och coachning för att utveckla sitt uppdrag som energi- och klimatrådgivare och därmed öka kompetensen och få inspiration till fortsatt arbete.
Förändringarna hos kommunerna
För kommuner i Mälardalen och Gotland innebar det att mindre kommuner får mindre bas och de större städerna ökar sin intäkt från staten. Efter dessa förändringar såg vi att det kom att krävas ökat samarbete mellan stora och små kommuner och helt säkert också nya arbetsmetoder. Under hösten 2016 har vi som regionalt energikontor och regional utvecklingsledare arbetat hårt med att samla kommunrepresentanter till möten angående dessa förändringarna.
Alla kommuner sökte stödet
Kommunerna i vår region har alla sökt bidraget för 2017 men har valt att lösa sin rådgivningsfunktion på olika sätt. En del sökte bidraget själva andra samordnar sig i större eller mindre kluster. Vissa har anställda rådgivare på heltid, men många kombinerar med andra arbetsuppgifter. Från att tidigare ha varit 31 energi- och klimatrådgivare på 28 kommuner, med varierande storlek i procent av sin tjänst, kommer det nu handla om knappt 20 stycken energi- och klimatrådgivare i 28 kommuner men med en högre procent av sin tjänst som energi- och klimatrådgivare.
I Uppsala län är det Uppsala kommun som samordnar rådgivningen för flera av länets kommuner. Håbo kommun ingår i ett samarbete med 27 andra kommuner i Stockholms län, medan Östhammar har kvar energi- och klimatrådgivningen i den egna kommunen.
I Södermanland är samordningen uppdelat i tre kluster, Eskilstuna-Strängnäs, Katrineholm-Flen-Vingåker, Trosa-Nyköping-Gnesta-Oxelösund.
I Västmanland arbetar Köping-Arboga -Kungsör vidare med sitt samarbete sedan tidigare, likaså Fagersta-Norberg men dit också Skinnskatteberg, Surahammar och Sala anslutit sig. Hallstahammar och Västerås har kvar energi- och klimatrådgivningen inom sin respektive kommun.
Hos Gotlands län bedrivs energi- och klimatrådgivningen vidare inom Region Gotland.
//Emelie Skånbeck, regional utvecklingsledare för EKR-nätverket i Mälardalen och Gotland
Kontakt:emelie.skanbeck@energikontor.se