Färdplan klimatneutralt Uppsala (avslutat)
Uppsala kommun, Energikontoret i Mälardalen, SLU, Uppsala Universitet, Vattenfall Värme Uppsala och Biogas Öst har i detta projekt samarbetat kring att ta fram en färdplan för hur Uppsala kommun skall kunna bli klimatneutrala. Aktörerna i Uppsala Klimatprotokoll har även de bidragit starkt till arbetet. I projektet har en, med lokala aktörer, förankrad färdplan med faktiska, planerade och potentiella åtgärder tagits fram. Projektet finansierades av Energimyndigheten och pågick mellan 2013 och 2015.
Bakgrund
Arbetet har sin bakgrund i ett utvecklingsarbete av modellering på kommunal nivå som Uppsala kommun, SLU och Vattenfall bedrivit sedan 2010. Sedermera även Uppsala Universitet. På våren 2013 beviljades arbetet medel från Energimyndigheten, genom Energikontoret i Mälardalen.
Ett effektivt kommunalt energi- och klimatstrategiskt arbete och genomförande är grundbulten i god resurshushållning och att motverka global klimatpåverkan. Mot bakgrund av kommuners viktiga roll och den skyndsamhet som föreligger i att lösa de lokala och globala miljöproblemen, behöver kommunerna bättre och fler verktyg i sitt arbete. Ett sånt verktyg är modellering.
Projektet
Arbetet med att ta fram resultat för de olika scenarierna är gjort via modellering i programmet LEAP, som är utvecklat och underhålls av Stockholm Environment Institute.
Arbetet pågick från april 2013 till mars 2015 och har naturligt delats upp i tre arbetspaket, där det första handlade om att skapa en överblick över nuläget och kondensera ner detta i bas- och referensscenario.
I det andraarbetspaketet koncentrerades arbete kring möjliga åtgärder och framtidsutveckling som aktörerna i Uppsala Klimatprotokoll ser för sina respektive branscher. Det resulterade i tre scenarier framtagna genom branschspecifika workshops och individuella möten med representanter från aktörerna.
Arbetet i det tredje arbetspaketet fokuseras främst på att ytterligare förankra aktörsåtgärderna med Uppsala klimatprotokolls medlemmar samt fördes en dialog med Naturvårdsverket för att sätta Färdplan klimatneutralt Uppsala i ett nationellt perspektiv samt att finna synergier mellan den nationella färdplanen och Färdplan klimatneutralt Uppsala.
Resultat
Kommunfullmäktiges klimatmål (2014): Uppsalas etappmål 2020 är att minska utsläppen med minst 50 % per invånare jämfört med 1990, dvs till cirka 4,6 ton/invånare, och att de samlade utsläppen ska vara högst 0,5 ton växthusgaser per invånare senast år 2050, jämfört med 9,1 ton/invånare 1990. I nuläget är de modellerade till 6,8 ton/invånare. Utsläppen är beräknade med en hög befolkningstillväxt från 200 000 invånare år 2000, till 235 000 år 2020 och 340 000 år 2050.
Resultatet av modelleringen visar att
– hittillsvarande nationella politik ökar utsläppen i absoluta tal, men minskar dem något relativt tack vare hög befolkningstillväxt = 6,3 ton/invånare
– föreslagen nationell klimatpolitik minskar utsläppen både i absoluta och relativa tal = 5,9 ton/invånare,
– med planerade åtgärder från lokala aktörer kan etappmålet 2020 nås = 4,4 ton/invånare, men inte det långsiktiga 2050 = 2,5 ton/invånare
– det finns mer potential lokalt, utsläppen skulle kunna vara år 2020 = 4,1 och år 2050 = 2,1 ton/invånare
– med en mycket kraftfull nationell politik och miljömedvetna medborgare blir utsläppen 2020 =3,5 ton/invånare och år 2050 = 0,7 ton/invånare, det långsiktiga målet 2050 nås inte fullt ut
Förutsättningarna för att nå klimatmålet 2050
Nationell och lokal politik, i samspel med lokala aktörer, når nästan fram till målet 2050. Men de flesta lokala aktörer måste göra kraftiga energieffektiviseringar, marktransporterna effektiviseras och elektrifieras i princip helt, samt att flyget halverar sin specifika energianvändning och blandar i 30 % förnybart bränsle. Vindkraft och solenergi byggs ut lokalt. Fjärrvärmesystemet byggs ut. En viktig utveckling är utfasning av fossil plast som annars ger stora utsläpp i Uppsalas avfallsförbränning. Det behövs miljö- och klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling. Till detta reser uppsalaborna betydligt mer miljömedvetet än idag och vad trenden visar. Ska vi odla mer i framtiden än idag, måste klimatpåverkan från andra sektorer minska ytterligare.
För att klara detta bedömer vi att det behövs en samhälls- och klimatpolitik på en radikalt annan nivå än idag. Gärna med fokus på dels hur lokala hinder undanröjs och lokala möjligheter kan underlättas.
Uppsala kan bli mer eller mindre klimatneutralt lokalt år 2050. Men insikten växer att vi inte bara måste bli klimatneutrala, utan gå mot en vidare vision att bli ”klimatpositiva”. Övriga miljöutmaningar blir viktiga på lång sikt för att möta klimatutmaningen med exempelvis giftfria förnybara material i kretslopp. Klimatfrågan kan inte heller lösas isolerat, utan är en del av de komplexa samhällsprocesserna. Samhället måste göra många omställningar av teknik, system, politik, ekonomi och beteenden/vanor – en samhällsomställning.
Till sist måste vi bygga resilienta städer och samhällen som kan fungera under framtida ännu okända förutsättningar – både klimatmässigt och gällande samhällets organisering.
Projekttid
Projektet beviljades förlängning och projektperioden har istället varit från 15 april 2013 till 31 mars 2015.
Mer information:
Projektledare: Emil Andersson
Telefonnummer: 072-857 10 15
emil.andersson@energikontor.se
Länkar
Uppsala klimatprotokoll
Dokument för nedladdning:
Slutrapport Färdplan slutgiltig ver.