Bild: De europeiska energikontoren anordnade ett sidoevent i Paris i samband med COP21-mötet 2015.
Energikontoret står redo att leverera efter klimatmötet i Katowice
EU driver på den globala utvecklingen
Klimatutsläppen är gränsöverskridande och då är det naturligt att även arbetet med dem handlar om samverkan över gränserna. COP24, det pågående klimatmötet i Katowice, samlar världens länder för att komma ett steg vidare i arbetet med att nå Parisavtalets klimatambitioner. Dessa möten har anordnats sedan 1992 då en stor majoritet av världens länder skapade den så kallade klimatkonventionen inom ramen för FN. EU är den enda parten av de 195 deltagande aktörerna som inte är en stat, men har sedan början haft en viktig roll som en drivande kraft bakom klimatarbetet i hela världen. EU har sedan 1970-talet arbetat med hållbarhetsfrågor i form av nedsmutsning och utsläpp och år 2009 beslutade man om gemensamma energi- och klimatmål till 2020. År 2014 beslutade EU om energi- och klimatmålen till 2030 som ett viktigt bidrag inför förhandlingarna på COP21 i Paris. Agenda 2030 är FN:s stora paraply för hållbarhetsarbetet inom flera olika områden, från sociala och ekonomiska frågor till miljö och klimat.
Energikontoren som EU:s hjälpreda
Men hur ska klimatmålen nås och bli verklighet? Genom konkreta aktiviteter för ökad energieffektivisering och andel förnybar energi från global till lokal nivå. De energirelaterade sektorerna står för den största delen av klimatutsläppen och är därför avgörande. EU har varit framsynt och har sedan 1990-talet stöttat skapandet av regionala energikontor som en hjälpreda att genomföra EU:s energi- och klimatpolitik på regional och lokal nivå. Energikontoren är specialiserade i att skapa konkreta projekt utifrån identifierade regionala behov och möjligheter för hållbar energiutveckling. Under de senaste åren har vi på Energikontoret i Mälardalen dessutom utvecklat en kapacitet att mäta resultaten inom ramen för Energiluppen, ett webbaserat verktyg som visar energistatistik och specifika nyckeltal.
En regional leverantör av globala utsläppsminskningar
Energikontorets verksamhetsidé är att utifrån regionala behov och möjligheter identifiera konkreta projekt och aktiviteter som bidrar till sänkta klimatutsläpp. Både EU och Sverige har lagstiftning och andra initiativ som på olika sätt är avsedda att bidra till målen om ökad energieffektivisering och andel förnybar energi. Exempelvis vill EU att medlemsländerna ökar energieffektiviseringen i små och medelstora företag inom ramen för Energieffektiviseringsdirektivet. Då startade vi projektet Energieffektiva Företag i Östra Mellansverige med skräddarsydda aktiviteter utifrån regionala behov. Ett annat exempel är när Sverige väljer att implementera delar av Direktivet om Byggnaders Energiprestanda genom kommunal energi- och klimatrådgivning, där Energikontoret utbildar och samordnar de kommunala rådgivarna. Inom ramen för Agenda 2030 finns ett mål om förnybar energi och ambitionen att tillgängliggöra forskning och teknik samt investera i ren energi. Då initierade Energikontoret Svenska Solelmässan och i samverkan med innovationsaktören STUNS utvecklas en av Sveriges främsta arenor för ny miljöteknik riktat mot energi- och fastighetsbranschen.