Enligt den svenska energiöverenskommelsen ska vi inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Men hur ska vi komma dit? Kommunerna tillsammans med forskningen har en nyckelroll där behoven möter lösningarna. Samverkande innovation är en förutsättning för att nå de hållbara energisystemen och projektfinansiering finns. Det var våra övergripande teman på Energikontorets inspirationsseminarium i Eskilstuna.
Kommuner som innovativa energicentrum är en vidareutveckling av energikontorets uppdrag att informera regionens offentliga aktörer om projektmöjligheterna i EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020. Seminarierna finansieras av Energimyndigheten och målgruppen är regionens offentliga aktörer. På plats i Eskilstuna den 9 oktober var tjänstemän och politiker från regionens stora och små kommuner samt från akademin – en kombination som är vanlig även i H2020-projekten!
Nya och innovativa lösningar från regional forskning
Var kommer de beteenderelaterade och tekniska lösningarna för en hållbar energiutveckling ifrån? RISE, de så kallade industriforskningsinstituten, är på uppdrag av staten en oberoende aktör mellan akademin och näringslivet. Uppdraget är att driva högklassig forskning och göra den tillgänglig för näringsliv och samhälle. Bland annat driver RISE ett hundratal test- och demonstrationsmiljöer och finns på olika håll i Sverige. En stor del av kunderna är små- och medelstora företag som står för 30 procent av omsättningen. I Eskilstuna fokuserar RISE på tjänstedesign och tjänsteprocesser där Niklas Johansson, senior forskare, har arbetat i samverkansprojekt med bland annat Eskilstuna kommun.
Det stora: Eskilstuna kommun och Energy Evolution Center
Det finns många tillgängliga lösningar men hur ska omställningen få fart? Energy Evolution Center i Eskilstuna är en plats där människor, företag och organisationer möts för att driva energiomställningen framåt och bidra till framtidens innovativa energilösningar. Projektet är ett samarbete mellan Eskilstuna kommun och Energimyndigheten med stöd från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Projektledaren Linda Werther Öhling berättade att projektet bidrar till att uppnå energi- och klimatmålen genom kompetensförsörjning, Demonstrationsarena Väster och affärsutveckling.
Det lilla: Klimatfamiljerna i Katrineholm
Projektet Klimatfamiljer drivs av Katrineholms kommun och fångar de livsstilsrelaterade utsläppen i de deltagande familjerna. Ett centralt verktyg, i det av Klimatklivet finansierade projektet, har varit Klimatkontot, ett verktyg som har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet. Inom ramen för projektet har projektledaren Kjell Dävelid hjälpt till med att identifiera åtgärder för att sänka utsläppen i familjerna. Exempelvis fick de deltagande familjerna, genom samarbete med Ekomatcentrum, tips och råd om klimatvänlig mat. Intresset för projektet har varit stort i olika medier – från lokaltidningar till Klotet, Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
En innovativ brygga ut i samhället: kommunal energi- och klimatrådgivning
Som regional utvecklingsledare samordnar min kollega Emelie Skoog den kommunala energi- och klimatrådgivningen på uppdrag av Energimyndigheten. Målgruppen för rådgivningen är civilsamhället, organisationer och företag där samverkan med andra aktörer är ett viktigt inslag – inklusive forskning och innovation. Emelie har ett utvecklingsansvar för innovativa metoder i rådgivningen och är en drivkraft samt ett bollplank för innovation i kommunerna. Rådgivning, metoder och verktyg ska ha förankring i forskningen. Emelie nämnde ett nytt forskningsbaserat och innovativt verktyg som kan användas vid analys av målgrupper. Beteendedesign är ett annat exempel för att kunna arbeta ännu mer målgruppsanpassat.
Nationell finansiering för ny och modig kompetens och kunskap
Det behövs nya insikter på energi- och klimatfrågornas komplexa samspel och motsättningar för att vi ska komma fram till hållbara energisystem och minskade klimatutsläpp. Marie Claesson från Avdelningen för forskning och innovation på Energimyndigheten berättade att det kan handla om människors och aktörers beslut och ageranden, relationer mellan människor, tekniska lösningar och institutioner såsom politik, lagar, regler, normer, praktiker och marknader. Därför finansierar Energimyndigheten projekt genom programmet MESAM: Människa, Energisystem och Samhälle 2017–2022. Andra exempel på nationella finansieringsprogram är Viable Cities som handlar om smarta lösningar för hållbara städer och administreras av Energimyndigheten.
EU-finansiering för små och stora innovationsprojekt
EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020 är det största enskilda EU-programmet med en budget på ca 800 miljarder kronor. För många kommuner låter det stort och skrämmande men på seminariet tog jag upp ett flertal projektexempel där små kommuner deltar i ett H2020-projekt. Ett exempel var Cefalu, en kommun i södra Italien med 10 000 invånare, som har deltagit i projektet Step by Step som liknar den svenska energi- och klimatrådgivningen. I Mälardalen har bland annat Eskilstuna kommun (PLEEC) och Uppsala kommun (Solar Charge 2020) deltagit i H2020-projekt, men mindre svenska kommuner borde också våga ta steget och delta. Det övergripande budskapet är att programmet är stort och möjligheterna många!
Du kan se inspelningen från seminariet efteråt på vår YouTube-kanal.