Etik & Energi (avslutat)
Etik & Energi var en ideell förening och ett nätverk för energieffektivisering som i första hand riktade sig till kyrkor, församlingar och samfälligheter. Men även ickekyrkliga organisationer och företag som önskade arbeta med energieffektivisering och energiomställning. Energikontoret deltog fram till 2009.
Bakgrund
Kyrkorna i Sverige är i många fall stora energislösande byggnader. Förutom kyrkor så äger Svenska kyrkan många andra fastigheter, totalt sett 18 700 byggnader.
I början av projektet uppskattades det att 80 procent av dessa fastigheter värmdes upp med el och olja. Beräkningar visade att kyrkan kunde minska energiförbrukningen väsentligt (upp till 50 procent) och därigenom även de klimatförändrande utsläppen. Vinsterna var inte enbart ekonomiska, utan var även av stor etisk betydelse. I en värld med klimatförändringar, miljöförstöring och ökande klyftor mellan fattiga och rika stärker ett ökat ansvar för dessa frågor kyrkans roll och identitet.
Tekniken och kunskapen att förändra finns, och Etik & Energi var ett konkret verktyg som hjälpte till i omställningsarbetet. Genom Etik & Energis nätverk erbjöds information, kontakter, erfarenhetsutbyte, rådgivning, handledning och utbildning för en etisk och energieffektiv omställning.
Etik & Energi och Energikontoret i Mälardalen
Etik & Energi i Uppsala stift samarbetade med Energikontoret i Mälardalen i form av ett nätverk. Etik & Energi utgjorde en samarbetsorganisation för etik och livsstilsfrågor kopplat till hållbar energianvändning, klimatetiskt ansvar och kulturhistoriskt bevarande. Syftet var att med hjälp av pedagogik och etiska diskussioner integrera omställningsarbetet i församlingarnas vardagliga förvaltning.
Vilka samverkade inom Etik & Energi?
Inom Etik & Energi samarbetade en rad olika aktörer: samfälligheter, pastorat, de regionala Energikontoren, de kommunala energirådgivarna, stiften, församlingsförbunden, länsmuseerna, stifts- och länsantikvarier, Energimyndigheten, Jordbruksverket, Boverket, Svenska kyrkans Miljövärn, Sveriges Kristna råd, Sensus studieförbund med flera.
Projekttid
Energikontorets engagemang sträckte sig till 2009.
Mer information:
Mathias Söderholm
Mobil tel 070-104 57 13
Beatrice Torgnysson
Mobil tel 0733-970625
