Energieffektiva lantbruk etapp III och IV (avslutat)
Projektetapp III och IV har ökat jordbrukets konkurrenskraft genom att minska kostnaderna för inköpt energi. Utöver kartläggning av en större mjölkgård inkluderades även en hönsfarm och svinfarm. På de tre gårdarna kan energianvändningen minskas med mellan38,4 MWH/år och 132,5 MWH/år. På två av gårdarna är egenproducerad biogas ekonomiskt försvarbart. På Stora Dahl blev minskningen av energianvändning total 6 441 kWh/år.
Projektet pågick mellan 2008 och 2011 och finansierades av Energimyndigheten, Länsstyrelserna i Södermanland och Västmanland, Sparbanksstiftelsen Rekarne samt Sörmlands Sparbanks Miljöbank.
Bakgrund
I projektets etapp I och II har möjligheter att minska på energianvändningen studerats.
I etapp I utfördes en kartläggning och analys av energianvändningen på en gård i Södermanland. I etapp I kartlades energianvändningen för bland annat varmvatten och belysning, och ett åtgärdsprogram togs fram för att minska energianvändningen på gården.
I Etapp II fortsatte mätningarna på gården från etapp I, resultatet presenterades för olika intressenter för att sprida information om projektet. Energi- och klimatrådgivare har informerats genom nätverksträffar.
Etapp III
I denna etapp har Energikontoret genomfört mätningar och föreslagit energieffektiviseringar och förnybar energi vid en större gård med mjölkkor (Hedenlunda gård), en gård för slaktsvin (Hammarby storgård) och en gård för slakthöns (Röhls gård).
Etappen har identifierat de stora energiförbrukarna och effektvariationer i respektive produktionsinriktning och presentera erforderliga åtgärdsförslag för respektive gård. För att kunna identifiera energianvändningen användes elmätare, för mätning av effekttoppar och lastfördelning användes dataloggrar.
I denna etapp har även uppföljning och utvärdering av energianvändningen, åtgärderna och energieffektiviseringar vid Stora Dahl.
Etapp IV
Beräkningar gjordes för att se möjligheterna att täcka behovet av el och värme på de utvalda gårdarna i etapp III med gårdarnas egna energikällor.
Systemlösningar har hittats och utvecklats för energiförsörjning och identifiering av vilken typ av lösning som varit lämpligast för olika gårdstyper har gjorts.
Tre förstudier har tagits fram, en för varje gård, där utgångspunkten var energibehovet efter effektiviseringsåtgärder samt tillgängliga energikällor.
Götene gårdsgas har ansvarat för en förstudie som analyserar förutsättningarna att bygga biogasanläggning på de tre gårdar som ingick i denna projektomgång.
Resultat
På Hammarby storgård kan den sammanlagda energianvändningen minskas med 81 MWH/år om alla föreslagna effektiviseringar genomförs. De tre största effektiviseringsåtgärderna är: Belysning, ventilation och tryckluft. Egenproducerad biogas visar sig vara svårt att motivera ekonomiskt.
På Hedenlunda gård kan den sammanlagda energianvändningen minskas med 38,4 MWH/år om alla föreslagna effektiviseringar genomförs. De tre största effektiviseringsåtgärderna är: Utgödsling, belysning och vakuumpump. Egenproducerad biogas visar sig vara ekonomiskt försvarbara.
På Röhls gård kan den sammanlagda energianvändningen minskas med 132,5 MWH/år om alla föreslagna effektiviseringar genomförs. De två största effektiviseringsåtgärderna är: ventilationen och belysning. Egenproducerad biogas visar sig vara ekonomiskt försvarbara.
På Stora Dahl har värmeåtervinning för tappvarmvatten installerades enligt förslag från Energieffektiva lantbruk etapp I-II. Minskningen blev total 6 441 kWh/år.
En broschyr med metodbeskrivning av hur mätningarna har genomförts, med tips och råd inför hur man energikartlägger på gårdar har framställts.
Projekttid
Projektet pågick från 2008-08-01 till 2011-10-31.
Mer information:
Hans Jältorp
Telefonnummer: 070-104 57 14
Energimyndigheten
Länsstyrelsen Västmanlands län
Sörmlands Miljöbank
Sparbanksstiftelsen Rekarne
Lantbrukarnas Riksförbund
Götene Gårdsgas
Dokument för nedladdning:




